De la història a la ficció: (breu) itinerari personal

JAUME BARRULL PELEGRÍ

Tradicionalment les fronteres entre història i literatura han estat difuses. Els historiadors sempre han begut en les fonts literàries i la història (en tant que realitat viscuda) ha subministrat a la literatura un material ingent i apassionant, fins al punt de donar lloc a un gènere: la novel·la històrica. Sigui com sigui, la temptació de saltar d’un gènere a un altre és engrescadora; potser principalment per als que s’han dedicat a la història. Sobretot perquè representa un canvi substancial de perspectiva i , si se’m permet, la possibi l i tat d’alliberar-se de les regles que imposa la disciplina acadèmica. El novel·lista, a diferència de l’historiador, no necessita estar en possessió de totes les dades i per tant pot substituir, sense cap problema, les hipòtesis per una narració clara, definitiva i contundent dels fets que inventa. Tot té un límit, però. La primera condició que reclamo com a lector de novel·la històrica és que allò que m’expliquin sigui creïble. La creativitat o les ganes de fer un text més atractiu no autoritza a violentar, d’una manera substancial, l’estructura real dels fets històrics. En cas contrari s’està jugant amb la bona fe del lector. Un principi que també em sembla vàlid a l’hora de tractar els personatges històrics: penso que no tenim dret a atribuir-los paraules, comportaments o aventures (tot i que poden acolorir el text) que ells no haurien ni pronunciat ni protagonitzat mai.

Tot això, sens dubte, m’havia de condicionar si mai intentava provar sort en l’àmbit desconegut (com a autor) de la ficció. En tot cas, una cosa estava cantada: si mai provava de fer aquest pas, el període elegit seria el de la guerra civil, el període més complex i més decisiu de la nostra història recent. Un període, val a dir, al qual he dedicat una bona part de la meva vida professional. Al final, la tensió entre el vell ofici (d’historiador) i la nova afició (la de narrador de ficció) no sé si em va abocar a novel·lar la història o a escriure una novel·la històrica. Al cap i la fi, però, potser no és tan important.

En tot cas, el previ coneixements dels fets històrics em van permetre establir els eixos bàsics de l’argument, alhora que també el condicionaven, fins al punt que l’ofici d’historiador sovint s’imposava sobre el d’inexpert narrador. Per dir-ho d’una altra manera: el principal canvi de perspectiva es produeix quan l’aparició d’uns personatges imaginaris m’obliguen a prescindir d’una història que ja coneixia i a introduir-n’hi una altra que donés resposta a les exigències vitals de tota aquella nova gent. Com que es tracta d’un període complex i s’havien d’explicar molts fets, van apareixent un nombre important de personatges. Alguns no tenien altra funció que resoldre problemes puntuals i van desaparèixer (els vaig matar?) tot seguit, però d’altres, potser perquè em van caure simpàtics (o perquè me’n vaig sentir solidari), van anar tenint un paper important.

Al final, doncs, em vaig obligar a buscar un cert equilibri entre aquests dos elements en tensió: la vida pròpia dels personatges, que es van imposant més enllà d’allò que exigeix el guió, i la història que volia explicar. Com que es tracta d’un periode històric dens i complicat, ja ho he assenyalat, vaig optar per una doble perspectiva narrativa: d’una banda hi ha les aventures (i desventures) dels personatges que em serveixen per explicar uns fets que realment van passar i, de l’altra, hi la versió que els mateixos personatges donen de com han viscut (i viuen) uns fets que estant trastocant les seves vides. Perquè una cosa és allò que va succeir realment (allò que els historiadors poden fixar amb rigor acadèmic) i una altra es com ho va viure cadascú. Si la multitud de personatges em permet construir un puzle que acabi dibuixant un període històric, la perspectiva personal de tots plegats em permet dibuixar-ne el paisatge humà, sempre diferent i plural.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Control * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.