La passió crítica de Ricardo Piglia

Ricardo Piglia
Crítica y ficción
Random House/Colección DEBOLS!LLO Contemporánea,
218 pàg.


JAUME PONT

Un llibre contra la ingènua creença que existeixen,
o poden existir, escriptors sense teoria

A més de donar paraula i veu a una de les obres narratives més singulars de la narrativa llatinoamericana dels darrers anys (el lector pot comprovar-ho llegint novel·les com Respiración articicial, Plata quemada, Blanco nocturno i El camino de Ida, o endinsant-se en la seva suggeridora obra diarística amb Los diarios de Emilio Renzi), l’argentí Ricardo Piglia (Adrogué, 1940) és autor d’un discurs crític de primer ordre.

Com palesa Crítica y ficción, col·lecció d’assaigs i entrevistes que recull el millor del seu pensament crític, l’ideari de Piglia es postula contra la ingènua creença que existeixen, o poden existir, escriptors sense teoria. O formulat a l’inrevés i amb la característica ironia pigliana: la ingenuïtat, la espontaneïtat o l’antiintel·lectualisme acaben sent també una teoria, no exempta de sofisticació, que ha servit –sentencia l’argentí– “per arruïnar molts escriptors”.

No hi ha escriptor veritable, doncs, que no es pensi a ell mateix, que no aprofundeixi en la complexitat de la seva escriptura i els lligams d’aquesta amb l’ofici literari i els seus recursos tècnics. Tota passió literària envers una idea comporta una indagació sobre la paraula i el món, sobre el lector i el context cultural, sobre la relació, en definitiva, entre ficció i veritat, cultura i poder.

Piglia transita per aquests viaranys amb esplendor inusitada. De les moltes claus mestres del seu pensament crític, en destacaria dues. La primera fa referència a la concepció de la crítica com una de les formes modernes d’autobiografia. Des d’aquest tombant, el crític és un indagador, un investigador que “reconstrueix la seva vida a l’interior dels textos que llegeix. La crítica –afegeix– és una forma postfreudiana de l’autobiografia. Una autobiografia ideològica, teòrica, política, cultural”. Unes paraules que recorden les de Roland Barthes quan deia que, en literatura, tota citació de la paraula d’altri és una afirmació de la paraula pròpia.

Aquesta idea autobiogràfica del crític –present d’altra banda, amb variants diverses, en veus de la modernitat com Baudelaire, Clarín, Zambrano, Eliot, Cernuda, Riba, Pasolini, Paz, Barthes, Eco…– connecta amb la segon objecte de contemplació fonamental de Piglia: la crítica concebuda com una variant del gènere policial o, en altres paraules, com una metàfora on el crític esdevé “un detectiu que tracta de desxifrar un enigma encara que no hi hagi enigma”.

El gran crític seria, en fi, una mena d’aventurer que “es mou entre textos buscant un secret que de vegades no existeix”. Així, com a “desxifrador d’oracles” o “lector de la tribu”, en més d’un sentit “el crític és l’investigador i l’escriptor és el criminal”. I rebla el clau amb aquestes paraules: “Es podria pensar que la novel·la policíaca és la gran forma ficcional de la crítica literària.” La conclusió, a l’interior de la ficció mateixa, sembla òbvia: tots els relats conten una investigació o un viatge, d’Homer a Joyce, de Kafka a Gombrowicz, Cortázar, Howard Hawks o Godard.

Aquestes dues idees són només el canemàs d’un pensament literari la complexitat del qual, com mostra Crítica y ficción, transita per un camí on es veuen passar, al costat de Faulkner, alguns dels fundadors de la narrativa moderna argentina (els mestres Roberto Artl, Macedonio Fernández, Borges, Cortázar…) i les ensenyes de temes tan cabdals com el concepte de la narració en el cinema, el laboratori de l’escriptura, la literatura i la vida, el gènere policial, el relats socials o les relacions entre ficció i política. Amb Ricardo Piglia cobren especial sentit les paraules d’Octavio Paz: “Sense crítica, és a dir sense rigor i sense experimentació, no hi ha ciència; sense ella tampoc hi ha art ni literatura.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Control * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.