Fira de Titelles de Lleida

ORIOL FERRE

Codirector de la Fira de Titelles de Lleida

La Fira de Titelles de Lleida va néixer l’any 1989, creada per na Julieta Agustí i en Joan-Andreu Vallvé, que just havien encetat un nou projecte a la ciutat de Lleida pioner a Catalunya i a la resta de la península, el Centre de Titelles de Lleida, emmirallats i influenciats per centres que dinamitzaven aquesta disciplina teatral que els apassionava, a països de l’est.

Van iniciar, aquest projecte, que va ser batejat sota el nom de la Fira de Titelles, única en el seu àmbit tan aleshores com en l’actualitat, en tota la península i dissenyada amb 3 objectius clars i ben definits:
1. Oferir un servei als professionals del sector de les Arts Escèniques.
2. Dinamitzar amb aquesta disciplina teatral, l’escena cultural de la nostra ciutat/província i país a nivell de festa popular i participació ciutadana.
3. Posar el nom de Lleida en els principals circuits culturals del país, apropant espectadors i professionals d’arreu, durant la celebració anual de la Fira.
Inicialment la Fira es va celebrar programant únicament cies catalanes i celebrant-se als Camps Elisis. En la segona edició ja es van incorporar cies d’altres comunitats autònomes i es van ocupar diversos espais d’actuació a la ciutat, evolucionant així fins a dia d’avui, amb companyies de qualsevol punt del món i amb més de 30 espais d’actuació.

La Fira, durant els seus 27 anys de trajectòria, ha esdevingut un esdeveniment de referència per al sector professional, entre altres fets per la seva especificitat. El teatre de titelles, d’objectes, d’ombres i visual, ha esdevingut una de les disciplines presents en la majoria de programacions estables i festivals, tan nacionals com internacionals.

El teatre de titelles és un art ancestral que està arrelat arreu del món. Tots els continents tenen la tradició arrelada i té un pes fort en moltes cultures, tant a l’Àfrica com a l’Àsia, a Amèrica i a Europa, amb la seva pròpia marca d’identificació que el fa únic i imprescindible. Durant les darreres dècades, tant s’ha mantingut la tradició ancestral com també s’ha notat una evolució de la d’aquesta disciplina i amb els anys s’han anat produint espectacles que beuen també d’altres disciplines com el circ, la dansa, el teatre de carrer, el teatre contemporani, el clown, etc…

Lleida i la seva província és una gran seu plena de companyies professionals que s’hi dediquen, i ens atrevim a confirmar que moltes d’aquestes companyies són actualment un referent a l’escena nacional, fet que demostren la gran quantitat de programacions, festivals i esdeveniments que compten amb produccions fetes a Ponent cada any, i inclús diverses d’aquestes també són presents des de fa anys en circuits internacionals, mostrant els espectacles lleidatans a països com França, Holanda, Bèlgica, Austràlia, Israel, o Alemanya. Sovint es parla ja en sectors professionals de la marca Lleida sobretot en produccions dirigides a públic infantil/familiar.

L’equip de la Fira es troba en aquests moments, dissenyant i donant forma a la que serà ja la 28a edició del certamen. Des del 2012, Oriol Ferre i Elisabet agafen el relleu de la direcció i mantenen l’esquelet que els creadors de la Fira van dissenyar amb un reduït equip (4 o 5 persones en total) però valerós, oferint una programació d’espectacles tant per a públic infantil/familiar com per a públic juvenil/adult, amb espectacles de tècnica tradicional i d’altres amb les més innovadores tècniques de manipulació i d’interpretació, creiem que aquest aparador ha d’ensenyar l’evolució contemporània actual de la disciplina, que moltes cies. estan investigant, programant-hi espectacles on les noves tecnologies, mecanismes, llenguatges o l’art visual on agafa força protagonisme en el sector. Es marquen com a objectius donar-li un vessant potencialment internacional, promocionant l’assistència a Lleida de directors d’esdeveniments de referència, on l’art titellaire n’és l’absolut protagonista, facilitant així la internacionalització d’espectacles catalans i de la resta de comunitats en circuits i programacions internacionals. Per altra banda, la programació es realitza cercant una proporcionalitat pel que fa a la procedència de les companyies; així una tercera part la formen companyies de Catalunya, una altra tercera part companyies de la resta de comunitats autònomes i una darrera tercera part, companyies internacionals. En la proporcionalitat d’aquestes darreres, es busquen referents actuals a nivell mundial. De la mateixa forma, en la tria les companyies programades es prioritzen aquells espectacles que siguin estrena, sobretot si es tracta d’absolutes, fet que potencia novament l’interès dels professionals del sector.

La Fira actualment, dedica molts esforços per ser present en diferents Festivals, realitzant presentacions per tal de fer créixer l’interès per ser visitats any rere any. Fins ara s’ha presentat en països com el Canadà (Festival Casteliers), França (Festival Marionnettissimo, Art Pantin o al Festival Moundial de Marionnettes de Charleville-Mezieres). Tanmateix s’ha presentat en Festivals de caire nacional com el Festival Internacional de Cádiz, etc. Un altre vessant important per a la Fira és el d’oferir un ampli ventall d’activitats professionals de formació als més de 400 inscrits (actors, directors, programadors, tècnics, premsa, distribuïdors, etc.), oferint master-class, xerrades, presentacions, tallers…
En les darreres edicions, la Fira, ha engegat diferents projectes que han arrelat amb força. El primer ha estat obrir el ventall d’activitats que s’aglutinen sota el nom de la Fira s’implica, on a través de diferents activitats de caire social realitzades conjuntament amb el Banc d’Aliments, el Banc de Sang, l’Associació Antisida, Associació Esclerosi Múltiple o amb l’Associació Deixa’ns Signar (intèrprets de la llengua de signes), es pretén conscienciar els més de 40.000 espectadors de la Fira, que ser solidari ha de ser un fet normal i que la cultura i les Arts Escèniques aporten sovint uns valors que encaixen a la perfecció amb moltes d’aquestes entitats solidàries.

També s’ha iniciat un nou camí. La Fira coprodueix anualment un espectacle que serà sempre estrenat per la Fira, entenent que la Fira a més de ser un aparador d’espectacles i un punt de trobada, reunió i debat per a professionals del sector, ha d’oferir també la possibilitat a les companyies de ser coproductor d’una nova proposta o producció que encaixi en la línia de programació de la Fira i ens els circuits internacionals.

La Fira de Titelles aposta per crear sinergies amb altres Festivals i és membre d’entitats com COFAE (Coordinadora de Fires d’Arts Escèniques de l’estat espanyol) o la PAC (Plataforma d’Arts de Carrer), a més de formar part de la TTP (Teatre Tots els Públics) o l’AADPC (Associació d’Actors de Directors i Productors de Cat).

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Control * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.