Lleida reivindica el seu lloc al mapa audiovisual

LAURA BERGÉS I MIQUEL PUEYO
PROFESSORS DEL GRAU DE PERIODISME I COMUNICACIÓ AUDIOVISUALS DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA

Darrerament hem tingut accés a dos documents –el Butlletí d’informació sobre l’audiovisual a Catalunya i el Llibre blanc de l’audiovisual de Catalunya– editats pel Consell de l’Audiovisual. El segon, en particular, és un treball transcendental que ha estat elaborat amb la col·laboració del Govern i del sector, per encàrrec del Parlament, i proposa un pla estratègic per al desenvolupament equilibrat del sistema català de comunicació en un entorn de convergència digital.

La valoració d’aquest document, des de Lleida, és inseparable de l’existència del grau de Periodisme i Comunicació Audiovisuals a la Universitat de Lleida i del funcionament del Magical, centre cogestionat per l’Ajuntament i la Universitat de Lleida, equipat per respondre a les exigències de la televisió, el cinema digital, l’estereoscòpia, la publicitat i el multimèdia. L’any passat, un acord entre la Paeria, la Universitat de Lleida i el Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya va possibilitar, a més, la creació d’un Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya, amb seu a Lleida. Afegim-hi, finalment, l’existència, a la demarcació de Lleida, de grups de comunicació locals amb presència en el sector televisiu –Hermes Comunicacions, Segre i Cadena Pirenaica RTV.

L’esmentat Llibre blanc arriba a la conclusió que el sector audiovisual català acumula deficiències cròniques, inseparables de la manca d’un poder polític que permeti desplegar una acció equivalent a la dels estats europeus en la planificació del domini públic radioelèctric. Si hi afegim la reducció de l’aportació pública a la CCMA, la disminució dels ajuts estatals a la producció audiovisual, l’impacte de la crisi econòmica, la primacia dels canals de la TDT monolingües espanyols, la presència mínima del català en l’exhibició cinematogràfica i l’absència de grups empresarials que apostin per l’audiovisual en aquesta llengua, és innegable que, en els darrers anys, no només no hem avançat, sinó que hem anat enrere, fins al punt que l’audiència conjunta de televisió en català s’ha reduït al 18,5% –el 81,5% restant és en castellà– i el descens ha estat encara més significatiu en la programació per a infants de 4 a 12 anys.

En aquest context, sembla imprescindible revisar el mapa de la TDT local, actuar per resoldre la situació de les cent vint-i-set emissores radiofòniques que emeten sense llicència, incorporar les iniciatives del tercer sector a l’audiovisual de proximitat i potenciar la cooperació de la CCMA amb la xarxa territorial de mitjans de proximitat, tant amb empreses i entitats com amb el sistema educatiu i universitari. A tall d’exemple, una iniciativa interessant la constitueix l’organització, per part del Clúster Audiovisual de Catalunya, d’un pitching audiovisual anual –amb més de setanta empreses i universitats, entre les quals hi ha la de Lleida– per impulsar la cooperació entre la indústria audiovisual i el món universitari. Seria també interessant la creació d’una plataforma catalana a la xarxa, oberta al conjunt del domini lingüístic –una mena de Netflix català–, que incorporés ficció i informació i que estigués oberta a continguts de mitjans de proximitat públics i privats. Naturalment, algunes d’aquestes mesures requereixen una recuperació efectiva i sostinguda dels recursos que en els darrers anys han deixat d’invertir-se en el sistema audiovisual i en el sistema universitari catalans, així com l’assoliment d’un nivell de sobirania que faci possible la regulació del sistema català de comunicació. En el context lleidatà, hi afegiríem –com a línies a desenvolupar– l’obertura de línies de formació especialitzada –guionatge, per exemple–, promoure la creació experimental de les empreses tecnològiques i oferir formació al sector territorial que pugui i vulgui vincular-se al sector audiovisual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Control * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.