L’usurpador

JAUME PONT
“Amb ‘L’usurpador’, Àngels Moreno es confirma com una de les realitats més fermes de la jove poesia catalana actual”

Àngels Moreno
L’usurpador
XIX Premi de Poesia M. M. Marçal. Epíleg de Vicenç Altaió
Pagès Editors, 131 p.

___________________

El centre de contemplació fonamental de L’Usurpador, d’Àngels Moreno (València, 1993), el poemari guanyador del premi Maria-Mercè Marçal d’enguany, té una fita cabdal: el desvellament de la figura de “l’altre”, de l’alteritat que ens problematitza i esdevé recerca d’un mateix. Sota l’usurpador s’amaga, doncs, l’altre que ens habita —“allò altre en lloc de mi”, segons Maurice Blanchot —, l’inefable poètic, el llenguatge que pren possessió de nosaltres i obsessivament ens fagocita, la ferida que no es tanca mai perquè la seva naturalesa és, poèticament parlant, el risc, el laberint, l’al.lucinació. “¿Es tracta —com planteja Altaió en el seu estimulant pròleg— d’algú que pren la personalitat d’altri a fi de poder dir, de gosar escriure?”
Des d’aquest tombant, el llibre esdevé una complexa reflexió sobre la feridura de l’existència, l’erotisme, el buit i l’escriptura poètica. Aquesta marca o estigma de la condició humana acaba sent el testimoni permament d’una angoixa, d’una lluita que es manté al llarg de tot el llibre a la manera d’un obssessionant leitmotive: hem d’acarar-nos a l’enigma de la vida perquè la inacció no és cap resposta; cal resistir i resistir-nos a “l’error de creure que es pot ser/ només aturant-se”.
A L’Usurpador tot es mou al ritme del sentiment del dolor i l’objecte del desig, talment una presa de conciència —“el dolor d’haver de decidir”— sense principi ni fi. No ha d’extranyar, doncs, que el llibre sigui el mapa d’un territori fracturat. I aquesta figura de la “fractura”, de trencament, ateny de forma molt especial el llenguatge. Ens apropem, en aquest sentit, a la impossibilitat mateixa del llenguatge poètic. ¿És capaç la poesia d’abastar el món que anomena, o la seva paraula és només la constatació d’un fracàs, d’una insuficiència? L’usurpador hi dóna resposta. I ho fa mitjançant un discurs fragmentari, ple de fissures, d’esvorancs de cos i ànima, de sotracs emocionals propers a allò que l’autora anomena “la devastació”, “l’estretor del no saber”, “el lloc de la no pronúncia”, “l’impronunciable”. Per això mateix, la poesia només pot ser entesa com l’acte d’un “saqueig” que afecta directament l’usurpador i apel·la a la fam del poeta, la fam de poder, el desig d’usurpació del territori de “l’altre” per tal de desvelar-ne els secrets, els seus reialmes desconeguts i, també, les seves impostures. L’usurpador, el poeta, esdevé aleshores un saquejador, una encarnació de l’objecte de desig que frega el despullament més absolut.
L’Usurpador és un llibre d’enorme complexitat. I no ho és perquè reposa sobre la interrogació, sobre el qüestionament d’una realitat expressa feta enigma. La veu de la seva divisa: “significar és despullar-se”. Només així podrem apropar-nos a allò que ens transcendeix i donar-li forma. La poesia prové del desconegut, de la dificultat que s’amaga i se’ns amaga: “quan no el veu ningú / un llenguatge rebrota de l’horror”; cal, d’una banda, “arriscar-se. No vendre’s al silenci”; i de l’altra acarar-nos al nostre origen, a la nostra condició, a tot allò —llegim— que “et conviu/ i et fa de límit”. Aquests límits dibuixen el veritable camp de conflicte del llibre, molt proper a l’ideari radical de Lautréamont, Georges Bataille, Maurice Blanchot o Alejandra Pizarnik.
Des d’aquest costant tempteig s’escriu L’Usurpador, un llibre bastit des de la “set”, des de “l’anhel” o “l’incendi” que, vers rere vers, no fa altra cosa que afirmar la seva impossibilitat de dir, “d’excavar allò que no es veu”. O, com llegim a l’últim poema: “No es pot escriure. Ja no és possible/ (…) No hi veig, només palpo la set”.
Amb L’usurpador Àngels Moreno es confirma, després de Clarobscur (2014) i Extrema al.legoria (2015), com una de les realitats més fermes de la jove poesia catalana actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Control * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.