Art de qualitat

La Panera de Lleida ha volgut jugar de forma clara i explícita un dels papers que com a institució del territori li correspon: protegir, impulsar, afavorir, donar a conèixer els artistes lleidatans amb un nivell de qualitat, de seguiment i acceptació professional que els converteix ja en una opció seriosa dins del panorama artístic general, molt especialment del català. És cert que aquesta no és l’única funció d’una institució com la Panera, pensada per posar en valor el conjunt de la producció artística contemporània dins de l’àmbit cultural lleidatà. Que no calgui anar al MACBA, o al Reina Sofía (quelcom que haurem de fer sempre per raons pressupostàries), per gaudir d’uns artistes i unes obres de primer nivell. L’experiència de la Biennal Leandre Cristòfol és una bona mostra d’aquesta ambició universal de la institució lleidatana, altrament mancada d’un criteri clar a l’hora de justificar les inversions en la col·lecció pública que s’ha construït al llarg d’aquests 20 anys. La nova direcció del Centre d’Art la Panera vol explicitar aquest criteri, deixar clars els motius pels quals es recomana a la Paeria l’adquisició de determinades obres i quin paper han de jugar artistes lleidatans de primer nivell en aquesta col·lecció i a les exposicions i activitats divulgatives organitzades pel Centre. Lleida ha jugat, històricament, un paper molt important en la promoció i defensa de l’art d’avantguarda. Des del grup d’artistes que es van aplegar, als anys 20 i 30 del segle passat, al voltant de la revista Art, fins al Grup Cogul i més recentment amb creadors com Antoni Abad, Jordi Jové i altres, queda clar que el panorama artístic, la capacitat d’innovació i l’excel·lència dels artistes lleidatans és indubtable. Amb el projecte Javelina, es pretén donar un impuls a un grup de joves –i no tant joves– artistes lleidatans que ja han demostrat a bastament la seva qualitat, la seva serietat i el seu compromís i coherència com a creadors. SEGRE, a través d’aquest suplement, ha volgut oferir la possibilitat d’aproximar la producció dels artistes lleidatans a un públic interessat per la cultura, que vol sentir l’orgull d’aquesta generació de nous creadors que representen la cultura i l’art de les terres de Lleida als centres artístics més importants del món, sense renunciar a les seves innegables arrels lleidatanes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Control * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.