Arxiu Javelina: un projecte per visibilitzar i crear comunitat artística a Lleida

Antoni Jové
Coordinador d’exposicions. Centre d’Art la Panera

________________

Les obres d’art són fruit de l’acció del subjecte creador i del context. En aquest sentit des de Lleida, com des de qualsevol altre territori, s’han generat i generen múltiples i diferents manifestacions artístiques que, per una banda, han tingut en compte elements locals i, per altra banda, han focalitzat els seus objectius a transcendir el nostre marc territorial i qüestions o temàtiques més idiosincràtiques. Les dues opcions són necessàries i enriqueixen els discursos artístics que sorgeixen des de Lleida. Els aspectes més contextuals contribueixen a reforçar o qüestionar la identitat d’aquells qui habitem el territori i alhora comporten el descobriment d’aspectes amagats o ignorats a la resta de receptors aliens a aquest context. Els abordatges més universalistes permeten una major penetració dels treballs dels artistes en escenes nacionals i internacionals, alhora que ens connecten amb temes que ens afecten globalment com a individus i societat.
Un exemple memorable de creació des del context local és el d’Àngel Jové i Carles Hac Mor, que entre els anys vuitanta i noranta van fer diverses derives en el més pur estil situacionista per la Terra Almaialussa, un vast reialme de secà de límits difusos que ben bé podria anar de Maials a Àger. Jové va fotografiar, pintar i esculpir amb troballes paupèrrimes un territori inhòspit i oblidat que a les seves mans va adquirir un caràcter èpic, Hac Mor en va destil·lar el dialecte i el va infiltrar en un discurs postdadaista que provocava que allò conegut mudés cap a una altra dimensió.
En una línia estretament lligada als efectes de la globalització i les noves tecnologies trobem el treball d’Antoni Abad, que de la mateixa manera que va treballar amb gitanos carrinclons de Lleida (Canal Gitano, La Panera, 2005) també ho ha fet recentment amb persones invidents al projecte La ciutat que no es veu per a la darrera Biennal de Venècia
L’Arxiu Javelina és vol ubicar entre aquests dos posicionaments i entre trajectòries artístiques d’ampli reconeixement i els creadors més joves, per esdevenir una plataforma que generi context i reforci la noció de comunitat artística. Un arxiu que, com bé indica el seu nom, apunta a llançar, a propulsar, artistes, agents i projectes de les Terres de Lleida i relacionar-los amb el context local i nacional mitjançant diferents activitats professionals, de difusió, formació, i assessorament.
El projecte respon a l’interès del Centre d’Art la Panera, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, d’enfortir el context cultural local per així afavorir un marc de creixement i fomentar un espai de comunicació i intercanvi.
L’Arxiu Javelina neix de la necessitat de prendre consciència d’allò que està succeint, de mapejar el territori i identificar els seus actors. Les institucions culturals no podem estar desvinculades del nostre context i hem de ser permeables a les iniciatives i accions que sorgeixen al nostre voltant, al mateix temps que incentivar i acompanyar noves dinàmiques. Ara fem el primer pas amb la configuració de l’arxiu; l’objectiu, però, és generar teixit artístic, en un sentit ampli, de manera que els creadors, els agents culturals i els seus projectes no passin inadvertits ni a nivell local ni nacional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Control * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.