Al llindar del desig

Michela Murgia
Una relació perillosa
Traducció de Mercè Ubach. Proa, 256 p.

MARISA TORRES BADIA
Una anàlisi clarivident de les relacions emocionals i dels tabús socials

_______________

Heus aquí la nova proposta de Michela Murgia (Cabras, Sardenya, 1972), una novel·la que duu a una anàlisi minuciosa el difícil món de les relacions personals i que sotmet a judici conceptes com el mestratge, el desig i la llibertat. A Itàlia Murgia no deixa indiferent ningú, ja que desplega la seva energia reivindicativa en diversos fronts, de l’independentisme sard (va ser candidata a la presidència de l’illa) al feminisme, passant fins i tot per una revisió crítica –ella és llicenciada en Teologia i Filosofia– del catolicisme.

Ara ens arriba Una relació perillosa, traducció de la seva novel·la publicada a Itàlia amb el títol Chirú, nom d’un dels personatges protagonistes, on com ja es feia a la seva primera i premiada novel·la, L’acabadora, s’aborden diversos tabús socials. Va ser el 2009 quan Murgia debutava com a novel·lista amb aquesta obra de tints autobiogràfics ambientada a Soreni, un petit poble de la Sardenya dels anys cinquanta des del qual acarava un dels grans tabús col·lectius, la mort, i tot un món atàvic marcat per empremtes ancestrals i falsos valors.

Comparada amb L’acabadora –obra que en molts pocs mesos va convertir-se en tot un èxit de públic i crítica, i va merèixer els premis Dessi, Viadana, Alassio, Cità di Cuneo i el prestigiós Campiello–, Una relació perillosa ofereix una visió diferent, tot i que el rerefons personal i el substrat de l’illa segueixen presents en aquesta novel·la volgudament més cosmopolita. D’una banda, trobem els ambients, les localitzacions espacials, el món del teatre i la música, que li serveixen per posar a la picota el món de les aparences; de l’altra, reconeixem de bell nou el gust per la bona escriptura, el pes de les arrels personals centrades en una realitat tancada i petita: reconeixem, en definitiva, la Murgia en tota la seva essència.

Des del fons de la turbulència emocional dels protagonistes, diríem que a Una relació perillosa l’autora ens regala esmolades reflexions sobre l’excel·lència i la mediocritat, la família i les atraccions afectives, els convencionalismes socials i els torbadors desgavells que sacsegen l’ànima. La relació amb els pares contemplada amb ulls d’infant, la gelosia amb el germà, el masclisme, les relacions de poder a l’univers professional i personal, tot es treballa amb aparent senzillesa i, el més important, amb una prosa captivadora que atrapa el lector de manera tan poderosa com subtil i intel·ligent.

La novel·la amaga molt i suggereix encara més. I, en efecte, és aquesta voluntat de suggeriment la que enganxa el lector i el fa arribar delerós al final. Com ha notat la crítica, de vegades es pot tenir la sensació de que no passa res. Però l’autora no busca la tòpica història intrigant, segurament perquè el tempo de la novel·la és el tempo del desenvolupament vital de dos personatges, l’un de divuit anys i l’altre de trenta-vuit. I, al bell mig, una dona cultivada i enlluernadora que escull un jove per iniciar el seu mestratge i, amb ell, un viàtic en què el joc de la seducció i la tensió sexual batega al temps que es manifesten, com si fossin ferides obertes al cor dels personatges, tot un seguit de prejudicis socials.
Michela Murgia confessa ser conscient que dins les seves novel·les un dels temes principals és la transmissió de les herències simbòliques. Ho palesava a bastament L’acabadora i ho palesa ara, un cop més, Una relació perillosa. I és segurament en el marc d’aquesta herència a la qual fa al·lusió l’autora que el lector pot gaudir d’una de les fites més importants de la novel·la: la voluntat de transmetre el coneixement. No en va, Murgia recorda que allò que les sirenes proposen a Ulisses no és el plaer, sinó la descoberta del coneixement. I sens dubte aquesta seria la darrera, i potser la més important, de les lliçons que ens regala l’escriptora sarda a Una relació perillosa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Control * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.