El futur del món editorial

Mertxe París
editora, escriptora, llibretera
Llicenciada en Humanitats i Estudis Àrabs. La seva trajectòria professional sempre ha estat lligada al món del llibre

___________

Contra tot pronòstic, el gener del 2019 Mosaics Llibres (editorial especialitzada en llibre infantil i juvenil) complirà cinc anys i publicarà el seu vint-i-cinquè títol. I ho celebrarem a la Llibreria El Genet Blau (oberta fa 18 anys), que tot just acabem d’adquirir. Repassant aquestes xifres poden semblar molt minses, però la supervivència de les editorials petites dins el panorama dominat pels grans grups editorials no és una tasca fàcil. Aquest petit exercici sobre el passat també ens fa mirar el present i el futur més immediat.
Creiem que hi ha diferents factors sobre els quals es necessita una reflexió-reacció urgent, si no volem destruir la pròpia producció editorial com a país. En primer lloc, es prioritza molt més la quantitat que la qualitat, i des del meu punt de vista, això és un greu error que perjudica tant els mateixos editors (és com si ens tiréssim pedres sobre la pròpia teulada) com els lectors (sovint superats per la ingent quantitat de novetats mensuals). En segon lloc, des de les institucions culturals públiques també es valora aquest barem a l’hora de concedir subvencions a la producció editorial (no preval l’excel·lència del segell editorial, sinó la capacitat productiva). En tercer lloc, els professionals de la literatura (tant autors com il·lustradors) no poden viure de la tasca creativa i això fa que les condicions per professionalitzar-se no siguin òptimes, i per tant, la majoria dels creadors tenen una o dues feines més, i això els situa en situació de desavantatge si es comparen amb altres professionals del sector d’altres països europeus com ara França (on l’Estat protegeix els seus autors de manera exemplar). D’aquí s’explica per què molts editors opten per publicar tan sols traduccions. Ho argumenten dient que la qualitat literària és superior. Mosaics Llibres no està d’acord amb aquesta premissa; per això, busquem l’equilibri entre la publicació d’obres traduïdes i obres produïdes aquí perquè donem suport al teixit creatiu del nostre país.
Davant de la qüestió de com albirem el futur, pensem que si continuem essent fidels als nostres set pilars (qualitat, proximitat, sostenibilitat, compromís social, llibres de llarg recorregut, innovació i diàleg amb els lectors) podem mantenir-nos (no sense fer esforços). La veritat és que ens encanta el paper, però tampoc tanquem portes a incorporar nous suports de lectura (llibre digital, llibres amb realitat augmentada…) i tot allò que ens deparin les constants línies d’investigació en aquest camp. El nostre objectiu final és construir els lectors del futur. Què vull dir? Doncs que els lectors que ara es passegen per la llibreria remenant i triant llibres, o bé pel nostre web, llegint les primeres pàgines dels llibres seran els lectors del futur, i desitgem que ho siguin amb criteri.
Precisament per això, perquè defensem que la literatura també és una eina de transformació social, estem posant tant èmfasi a les activitats literàries que inventem i organitzem arreu (tant a les biblioteques, les escoles i a la mateixa llibreria). Apostem perquè l’eix central de les activitats siguin els llibres i la narració oral… És a dir, nosaltres no oferim un espectacle, sinó el que cerquem és que quan s’acabi l’activitat, els nens i les nenes (i també les seves famílies; som defensores de les lectures compartides) tinguin ganes de llegir el llibre sobre el qual s’ha basat la narració.
Veig el futur amb esperança. Si comparem les xifres de lectors d’ara amb els de fa 30 anys, ara n’hi ha molts més. Quan es parla del futur del llibre sempre surt la qüestió de si desapareixerà el llibre imprès en paper. Jo crec que no. Tan sols cal visitar la Fira de Llibre Infantil de Bolonya (la més gran del món) en què el 85% d’expositors són de llibre imprès. Per tant, les xifres ens donen la raó. Això sí, crec que hauran de conviure els dos suports, i cadascun oferirà experiències diferents als lectors.
I pel que fa a les llibreries, penso que s’ha de reivindicar la figura del llibreter-prescriptor literari, aquell que acompanya el lector en el procés de la tria d’un llibre. Precisament, des de la Llibreria El Genet Blau volem potenciar aquest rol i que la nostra llibreria sigui un espai on els petits lectors i les seves famílies puguin descobrir la lectura com a plaer, font de creativitat i imaginació.
Resumint, que a Mosaics Llibres i a la llibreria El Genet Blau estem sumant esforços per treballar per una literatura infantil, juvenil i il·lustrada de qualitat i, per tot allò que se’n deriva com ara el foment de la lectura, activitats de narració oral, tallers d’il·lustració i un llarg etcètera.
Si el 2012 (any en què va començar la gestació del projecte de l’editorial) m’haguessin preguntat com seria Mosaics Llibres al cap de cinc anys, hauria estat incapaç d’imaginar que ara, a més d’editora, també seria llibretera. Per tant, treballant seriosament com fins ara, el futur no fa por, sinó que ens mou la il·lusió i la força per encarar tot el que aquest ens pugui deparar.

One thought on “El futur del món editorial

  1. Hello. I have checked your segre.com and i see you’ve got some duplicate
    content so probably it is the reason that you don’t rank hi
    in google. But you can fix this issue fast. There is a tool that generates articles like human, just search
    in google: miftolo’s tools

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Control * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.