Llibre i territori

ANA BELLIDO
gestora cultural

El llibre té un protagonisme gran en el nostre territori. Si pensem en els dos conceptes, llibre i territori, podem parlar en un doble sentit, el territori com a dinamitzador del llibre, però també el llibre com a dinamitzador del territori.
Pel que fa al territori com a dinamitzador del llibre
Quan pensem en el patrimoni d’un poble pensem en els edificis i les construccions històriques, però no hem d’oblidar que els llibres també són una part fonamental d’aquest patrimoni. Així ho han entès les administracions locals que, amb el suport de grups voluntaris d’investigadors, vinculats en la major part al món la història, centres culturals i museus fan possible donar aquest concepte patrimonial al llibre i a la vegada posen a l’abast de la ciutadania la seva tasca de recerca.
Aquestes administracions es converteixen en petits editors que són part fonamental del circuit editorial; tot i que a vegades oblidada pel mateix circuit són necessàries per a mantenir el sistema editorial.
Sense el paper de les administracions locals no seria possible l’edició dels llibres d’abast local, i aquests haurien quedat inèdits. En aquesta línia, les administracions han desenvolupat, a vegades conjuntament amb editorials del territori, com Pagès Editors, llibres destinats a posar a l’abast obres històriques significatives de les comarques de Lleida que no serien possibles dins dels canals normals de l’edició. Aquestes petites editorials publiquen llibres de tirada curta i difusió limitada. També gràcies a les iniciatives de digitalització, algunes d’aquestes obres, com és el cas de la Miscel·lània cerverina, es poden consultar en portals digitals (al portal de raco.cat) que aconsegueixen que estiguin a l’abast des de qualsevol part del món, en qualsevol moment i per tant s’aconsegueix que la cultura local, la que neix del territori, pugui ser present arreu.
En els darrers anys aquestes administracions han desenvolupat una tasca de producció editorial en el camp dels estudis locals, a través de l’elaboració de monografies, col·leccions i revistes, però també donant a conèixer la història als més petits a través de literatura infantil. Com a exemples, l’Associació Cultural Guixanet de Tàrrega, l’ajuntament de Guissona o el desaparegut Centre Municipal de Cultura de Cervera han apostat per col·leccions infantils elaborades a partir de personatges de la cultura popular o de la mateixa història local.
Només la comarca de la Segarra compta amb més d’un centenar de publicacions locals. El llibre és en aquest sentit el millor suport divulgador de la cultura i el patrimoni. La Diputació de Lleida a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs promouen diferents línies d’ajuts per fomentar l’edició de llibres d’interès local, cosa que facilita l’aposta pel llibre com a un dels eixos culturals principals de les comarques.
A més d’aquest vessant divulgador de la història local, aquestes administracions també aposten, moltes vegades, per donar suport a autors locals amb la publicació de les seves obres literàries. Com a exemple, col·leccions com Nattan de l’ajuntament de Tàrrega i les publicacions de poesia del Centre Municipal de Cultura.
Però també el llibre té un paper rellevant en la dinamització del territori, i és el llibre que fomenta l’encant del territori. Es plasma en diverses iniciatives culturals com és el cas dels premis literaris. A la comarca de la Segarra, el premi literari 7lletres, dedicat a l’escriptor Manuel de Pedrolo i el premi de poesia Jordi Pàmias, dedicat al poeta guissonenc. Aquests premis serveixen, per una banda, per divulgar l’obra d’aquests autors a qui està dedicat, fomentar l’escriptura i donar a conèixer nous autors, però també, per altra banda, per donar a conèixer el nostre entorn, descobrir el territori i dinamitzar-lo. Hi ha altres iniciatives de les biblioteques locals o esdeveniments culturals com la Vila del Llibre de Cervera, que a la vegada que apropa la literatura i les novetats editorials al nostre territori, serveix per fomentar el turisme cultural i per recuperar espais tancats com a expositors de llibres i com a punts de venda, com és el cas dels Encants del llibre o la llibreria Salí al carrer Major de la ciutat. No hem d’oblidar altres projectes culturals amb el llibre i la literatura com a protagonistes, com és l’obertura de l’Espai Pedrolo i el fons documental de l’autor que es va obrir al Castell de Concabella.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Control * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.