Les pedres de la memòria

Ruta interactiva
Des d'un dispositiu mòbil?
Gira'm en posició horitzontal!

Comparteix-ho

Les Stolpersteine

Les Stolpersteine són llambordes en forma de cub amb una placa daurada d’uns quinze centímetres on es pot llegir el nom i l’origen de la persona, la data de naixement i mort, així com el camp d’extermini on va ser deportat. Fins ara, a Catalunya només s’havien col·locat en algunes ciutats o pobles i Navàs va ser la primera el 2015, i posteriorment s’han col·locat també a Castellar del Vallès, Igualada i Manresa.


  • Pionera a Lleida. La Segarra és la primera comarca de Catalunya a instal·lar les llambordes en memòria de tots els seus deportats a camps d’extermini nazis.
  • Catalunya. Les Stolpersteine ja s’han instal·lat en municipis concrets, com Igualada o Manresa.
  • Impulsor. És el primer cas a Catalunya en què l’impulsor de la inciativa és una associació, el Fòrum l’Espitllera, i no un consistori.
  • Tres-cents deportats. A Lleida hi va haver més de tres-cents deportats a camps d’extermini.
  • ‘Pedres d’entrepussada’. Stolpersteine es pot traduir de l’alemany com a “pedra d’entrepussada” o de “xoc”. Estan pensades per fer una reverència simbòlica a les víctimes del nazisme.
Mapa interactiu. Clica cada punt per conèixer el deportat i les imatges de la col·locació del memorial.

Homenatge de la Segarra als seus 11 veïns deportats als camps d’extermini nazis. Mai van tornar, per la qual cosa l’homenatge és, segons l’artista de Berlín autor del projecte, Gunter Demnig, “una forma de recordar-los i de recuperar-los al seu lloc d’origen”.

Amb aquest objectiu el Fòrum l’Espitllera va organitzar una caravana de 75 quilòmetres des de Torà fins a Sant Antolí, que va recórrer les 9 poblacions d’aquests veïns. L’itinerari es va prolongar gairebé 9 hores i a cada població Gunter Demnig va instal·lar una stolpersteine (pedra de topada), llambordes que recorden la víctima amb el seu nom, lloc i data de naixement, data de la deportació i lloc i dia de la mort. A més, el Fòrum l’Espitllera, organitzador del projecte amb la participació del Memorial Democràtic, va entregar als familiars i a l’alcalde perquè col·loquessin al costat de cada pedra quatre roses blanques, una espelma i una part del manuscrit del també deportat Joaquim Amat-Pinelles. A Cervera va tenir lloc un acte central a la Paeria, on l’alcalde Ramon Royes va voler destacar “que aquest és un homenatge de tota la comarca a una gent que va patir molt i amb qui també ens sentim identificats en aquests moments convulsos per a Catalunya”.

En l’acte Josep Balcells, fill d’una de les víctimes de Cervera, va agrair, visiblement emocionat, la iniciativa. En la caravana van participar uns 12 vehicles i a l’arribar a cada població els esperava una comitiva sota la intensa pluja i en el cas de Talavera amb el terra cobert de neu. En l’itinerari va participar una comitiva de Madrid que vol col·locar a la capital pedres en memòria dels seus centenars de deportats. Seria la primera ciutat de fora de Catalunya on les col·locarien. Van explicar que han vingut a la Segarra perquè és el primer territori on es du a terme el projecte a nivell comarcal i el primer on ho organitza una entitat. En l’acte, Mercè Serra, vicepresidenta del Fòrum l’Espitllera, va manifestar que la iniciativa de la Segarra, liderada per Jordi Oliva, va començar fa un any amb l’objectiu d’unir una comarca en un mateix projecte. Gunter Demnig va explicar que des del 1992 ha col·locat 65.000 stolpersteine en 21 països Europa. Al sortir de la Segarra en la mateixa jornada tenia previst col·locar una pedra a Olesa de Montserrat.

X. Santesmasses

Notícia a La Segarra TV
Més detalls, al web SegarraTV.cat

Gunter Demnig


ARTISTA AUTOR DEL PROJECTE

«Cada pedra és un homenatge a una persona»Per què les Stolpersteine? El meu pare va participar en la legió Còndor i mai me’n va voler parlar. Al col·legi tampoc ens parlaven de les barbaritats nazis, quan ho vaig descobrir tenia 12 anys i vaig decidir que hi havia de fer alguna cosa. Avui ja n’he col·locat 65.000 en 23 països.

No el cansen tantes pedres? Cada pedra és especial, per l’homenatge a la persona que d’alguna manera torna al seu lloc d’origen i per denunciar la barbaritat nazi.

Crèdits


Crònica: X. Santesmasses

Fotografies: X. Santesmasses

Mapa: X. Santesmasses, Maria Cabello i Raúl Ramírez

Edició web: Departament Digital SEGRE