Una vall secreta

Capítol 10

Patrocina

Una vall secreta

Vidal Vidal


Pujant com una segona banya del Pallars Jussà, la vall de Manyanet s’endinsa al cor del Pirineu en paral·lel a la vall Fosca. Es tracta d’un territori mínimament poblat, amb algun nucli habitat només per una sola família, com és el cas de Buira, on trobem Casa Masover, un complex turístic i agroalimentari que integra una casa rural, un bloc d’apartaments, un restaurant de cuina típica de muntanya, una hípica i unes instal·lacions ramaderes que permeten la producció d’una carn de vedella ecològica excel·lent. No gaire lluny d’aquest llogaret que ha sobreviscut de forma gairebé miraculosa, al poblet de les Esglésies, el xolís de Casa Fèlix constitueix també una referència inexcusable per als visitants de la zona, que per desgràcia no són tants com mereixeria un indret de bellesa recòndita encara per descobrir per part del gran públic.


Malgrat la possible impressió de llunyania, l’accés no hi resulta complicat, a vint minuts de la Pobla de Segur a través d’una bona carretera que, poc després de Senterada, ofereix cada tardor un espectacle únic i efímer, que dura com a màxim tres o quatre setmanes: els colors dels boscos en el vessant sud del riu Bòssia, poc abans de Sarroca de Bellera. Des d’un mirador en un extrem d’aquesta petita localitat enlairada es pot obtenir una vista extraordinària d’aquella autèntica catifa persa vegetal.


Carretera amunt, en direcció al Pont de Suert, ara ja més estreta i plena de revolts, entremig de panorames elevats, un cop superat el port de Perves i deixant a un costat la val d’Adons, arribem al poble de Viu de Llevata, que compta amb una bella església d’un romànic primitiu, restaurada fa poc.


Casa Masover

Casa Masover ofereix al visitant l’experiència rural completa. Les seves instal·lacions ocupen
un poble sencer, el de Buira, una petita vila ocupada per la granja, la casa rural, els
apartaments, la finca amb els cavalls, el restaurant, l’aparcament i també les pastures.
Casa Masover és molt més que un allotjament rural, és un poble sencer. Buira, una petita vila a l’ombra del barranc dels Mians i fregada pels vents del nord, és pràcticament un complex de turisme rural que disposa tant d’apartaments com d’habitacions a la Casa Masover. A més, la família Palau complementa l’acollida de turistes amb el centre d’equitació situat a escassos metres de la casa, que acaba d’arrodonir l’estada en aquest ambient privilegiat de natura i tranquil·litat a l’Alt Pirineu català.


Els Palau també dediquen gran part dels seus esforços a una explotació agrària de 65 vaques mares que pasturen per la muntanya durant tot l’any, passant de Llevata a Manyanet amb el canvi de temps. El terreny de passeig d’aquestes vaques és realment generós i els permet tenir molta llibertat, obtenint així una carn molt gustosa i, a més, amb el segell ecològic. La carn de vedella es cuina al restaurant de Casa Masover i també es comercialitza per poder-la consumir a casa.


El servei que ofereix la marca és un lot de productes que et porten directament a casa teva ja sigui cru o cuit de forma tradicional, així, pots triar entre fricandó, jarret amb rossinyols o filet de vedella, a banda del lot ja mencionat.

El projecte en el seu conjunt és un exemple d’adaptació als temps i d’evolució a través de les generacions hereves del patrimoni. Això ho demostra el fet que els repadrins Palau es quedessin a Buira en un moment en què tothom marxava a la ciutat. El fet que als anys 90 fossin pioners en Agroturisme a la zona del Pallars i també el fet que avui apostin per una carn ecològica i de qualitat evidencia l’esperit emprenedors de la família en tot moment.


La casa rural de Buira és una casa de pagès modernitzada on poden dormir fins a 15 persones. Les sales comunes són senzilles i acollidores i, fins i tot, disposa d’un bar amb espai per quedars’hi tot el temps que es vulgui. Els seus 18 apartaments tenen una capacitat per entre 2 i 4 persones. El restaurant de la casa és obert a tothom. La carta té elements tant tradicionals com de cuina d’autor, amb productes de l’hort i la vedella de la casa.


Durant l’estada a Casa Masover, ja sigui en els apartaments o a la casa rural, es pot gaudir també d’excursions a cavall per la vall de Manyanet que poden ser tant curtes com llargues, segons l’experiència de l’usuari. A més, per si algú no té ni idea de muntar a cavall, el Centre d’Equitació Vall de Manyanet de la família ofereix l’oportunitat d’iniciar-se a la pista de pràctiques de les instal·lacions. A més, si el visitant té el seu propi cavall, pot portar-lo al centre llogant-hi un box i fent possible unes vacances fantàstiques amb l’animal.

Apunts • Ofereix una experiència rural completa que inclou l’estada, la gastronomia i l’oci, tot de quilòmetre zero
 • Casa Masover és el resultat de tres generacions pioneres al Pallars Jussà en el turisme rural, dedicades a mantenir viu el poble de Buira
 • La carn de vedella bruna de Casa Maso ver és 100% ecològica. A més, a la casa també es pot gaudir la llet de les vaques frisones de l’explotació
 • Els lots de productes de Casa Masover també inclouen plats cuits, com el fricandó de vedella a l’estil tradicional o el jarret de vedella amb rossinyols
 • Als fogons del seu restaurant es cuinen tant receptes tradicionals com alguns plats d’autor, que aconsegueixen amb tècniques innovadores com, per exemple, el buit

 • Contacte

  Casa Masover
  C/ Únic, Buira (Sarroca de Bellera)
  25555, Lleida, Catalunya
  Tlf.: 973 661 700
  informacio@casamasover.com
  www.casamasover.com


  La ruta

  Aquesta és una ruta per visitar petits poblets de muntanya, construccions abandonades i ruïnes de castells. La ruta també porta a descobrir els barrancs de la vall de Manyanet i també el barranc de Viu, molt divertit de descendir amb els coneixements necessaris. A l’últim, també és una proposta per tastar l’embotit típic pallarès: el xolís.


  • Sarroca de Bellera. Visita a la roca de Bellera
  • La Bastida de Bellera. Antiga bastida de Bellera
  • La Vall de Manyanet. De Manyanet a l’estany de Llevata
  • Les Esglésies. Xolís d’abans
  • Viu de Llevata. Pont de Viu de Llevata

  [1] Sarroca de Bellera

  Visita a la roca de Bellera  Sarroca de Bellera és l’emplaçament del ja derruït castell de la baronia de Bellera. Antigament, roca significava castell o fortalesa i és curiós que actualment la construcció hagi quedat només en això, una roca. L’actual ruïna està situada al cim de la penya que domina el poble, des d’on hi ha un mirador fantàstic cap a la vall. Al costat de ponent de l’antic castell és on hi havia una torre rodona, de la qual només resta una pedra arrodonida d’uns 5 metres de diàmetre. De l’antic poble clos només es conserva part de l’estructura i un portal d’accés, al costat de l’església de Sant Feliu. A l’interior de l’església es conserva una imatge de talla romànica tardana de la Mare de Déu amb el Nen i un retaule de transició entre el gòtic i el renaixement.


  APUNT. Molt a prop del poble de Sarroca hi ha una zona de barbacoes on poder gaudir de les brases i de l’entorn, tot al mateix temps.


  [2] La Bastida de Bellera

  Antiga bastida de Bellera


  Tot i que actualment només en queden ruïnes, cap al segle XIII, dominant la vall del barranc de Sant Genís, s’hi alçava una bastida o petit castell depenent de la baronia de Bellera. De les antigues construccions del poblet, en resten parts de l’església dedicada a Sant Sebastià, que arribà a tenir 7 altars i també algunes de les cases, que estaven organitzades al voltant d’una plaça. Seguint un dels camins que penetren la vila, s’arriba fins al pont del Diable, una obra romànica que unia la Bastida de Bellera amb l’antic monestir de Sant Genís de Bellera. La construcció del monestir sembla ser d’abans de l’any 840. A poc més d’un quilòmetre del poble i en la mateixa direcció, també es pot visitar l’ermita de la Mare de Déu de Bellera, del segle XI.


  Per arribar a la Bastida de Bellera cal anar per un camí sense asfaltar i deixar el cotxe a l’entrada del poble on no molesti els caminants. La visita al pont del Diable i també a l’ermita cal fer-la a peu.


  [3] La vall de Manyanet

  De Manyanet a l’estany de Llevata


  Vertebrada pel riu Manyanet, la vall s’estén des del Cap de Llevata fins a la Mola d’Amunt. Al seu pas trobem el costerut poble de Manyanet, amb vistes espectaculars del barranc que forma el riu. L’església del municipi és dedicada a Sant Pere. Des de dalt de tot del poble surt la ruta cap als llacs que hi ha més al nord. El passeig ressegueix el riu de Manyanet i després el barranc Gros fins a arribar als estanys. És una caminada senyalitzada de 19 quilòmetres i de dificultat moderada a través de la qual s’arriba a l’estany Gran de Llevata. Tota la vall queda rodejada per pics, convertint-la en un lloc aïllat i realment tranquil, a cavall de la Vall Fosca i la Vall de Boí.


  A l’estiu, l’estany de Manyanet es converteix en una gran extensió de prats on pasturen ovelles, vaques i cavalls a 2.450 metres d’altitud.

  [4] Les Esglésies

  Xolís d’abans


  Les Esglésies, o les Iglésies –que és com li diuen els locals–, és el poble on es fa el xolís més artesanal de Catalunya. S’hi accedeix des de Sarroca de Bellera, per un entramat de camins amb bastant bon estat. És un poblet distribuït de forma ascendent, amb unes vistes fantàstiques de la zona al seu capdamunt. A la part baixa del poble es pot visitar una exposició de fotografies en blanc i negre del que era la vida al poble antigament. Just davant de la sala d’exposició hi ha Casa Fèlix, la petita botigueta que amaga un obrador en el seu interior on encara es fa el xolís a la manera tradicional. L’àvia és l’encarregada de tot el procés, triturant la carn –que prové de Balaguer–, embotint- la als budells que els arriben ja preparats i, finalment, lligant-la i deixant-la assecar a la part més alta de la casa.


  La xarcuteria Casa Fèlix es troba a l’entrada del poble de les Esglésies. Allà es pot comprar xolís, cansalada viada, botifarra, salsitxa i secallona


  [5] Viu de Llevata

  Pont de Viu de Llevata


  Des del petit poble de Viu de Llevata es pot arribar al barranc de Viu, que es pot descendir des de la part més ampla amb el material necessari. On el canyó comença a tornar-se estret, el riu passa per un pont de pedra considerat bé cultural d’interès local. El pont del Remei és una construcció del segle XIX d’un sol ull format per dos paraments de carreus més o menys treballats a banda i banda. Al nucli del poble de Viu de Llevata es pot visitar l’església de Santa Maria i també observar les poques restes que queden del seu antic castell, a dalt de tot del poblet. També es pot veure la capella romànica de Santa Llúcia, que probablement havia format part del castell.


  Per arribar al barranc de Viu cal agafar un camí sense asfaltar que surt del mateix poble, però que es troba tallat per una cadena que cal sobrepassar. El camí s’ha de fer necessàriament a peu.


  Concurs

  Vols aconseguir aquest lot de Casa Masover?

  Un lot de vedella variada de 5 quilos de carn que inclou:

  • Vedella per guisar, entrecot, bistecs, xurrasco, carn picada, redó o jarret.

  Vols aconseguir-lo?

  La carn de vedella bruna de Casa Masover és ecològica. Però sabries dir-nos en quin percentatge?


  Si ho saps, pots escriure la teva resposta a través d'aquestes quatre vies:

  Entre tots els participants sortejarem aquest fantàstic lot!


  Teniu temps per participar fins al proper divendres 16 de març.
  Estigueu atents a les nostres xarxes socials!  Més Experiències


  Vols gaudir de totes les Experiències Rurals? Només caldrà que entris a la web d'Experiència Rural de SEGRE.

  Allà podràs veure tots els capítols, aprendre i conèixer els millors productes de casa nostra i participar i emportar-te un grapat de premis!

  Crèdits


  Edita: Diari SEGRE S.L.U.

  Una producció d'InfoLleida

  Coordinació editorial: Vidal Vidal

  Text i imatges: Laura Valls

  Producció: Maria Terré i Àngels Escolà

  Maquetació i programació interactiva: Departament Digital de Segre  Amb el patrocini de