Camins de la vall del Corb

Capítol 14

Patrocina

Camins de la vall del Corb

Vidal Vidal


La vall del riu Corb va des del naixement del riu prop de Santa Coloma de Queralt fins a les envistes de Bellpuig. L’humil corrent fluvial travessa uns paisatges suaus de to elegíac, que evoquen èpoques pretèrites de major poder i prosperitat. Com que la decadència, si està ben portada, expressa una gran bellesa, tot aquell entorn resulta d’allò més atractiu per perdre-s’hi de tant en tant, recorrent els seus pobles plens d’història i encant.


​​​​​​​Belianes és una localitat dinàmica que acull una empresa modèlica pel que fa al tractament de l’agricultura des d’un punt de vista global, gairebé filosòfic. L’oli de la marca Camins de Verdor sintetitza d’alguna manera tota aquesta manera d’entendre el món rural. Un producte amb relat, com se’n diu ara, a l’altura de l’excel·lència del resultat ofert en ampolles de disseny elegant. Aigües amunt per la vall recòndita i com somnolenta o aturada en el temps, cosa que la fa tan temptadora per a segons quines sensibilitats viatgeres, localitats com Maldà, Sant Martí de Maldà, el Vilet, Rocafort, Nalec, Ciutadilla, Guimerà o Vallfogona de Riucorb, la “del rector memorable i l’aigua saludable”, presenten també motius paisatgístics i patrimonials suficients per convertir-se en reclams turístics. Sí, d’un turisme encara minoritari i selecte, que sens dubte anirà augmentant a mesura que es vagin descobrint els nombrosos al·licients que en justifiquen la visita: nuclis antics, temples monumentals, castells mig enderrocats però evocadors, santuaris alzinats, personatges històrics dignes de ser recordats, productes agroalimentaris de qualitat contrastada com ara olis, vins, formatges i altres, restaurants amb una oferta gastronòmica que no deixa ningú indiferent... En definitiva, una vall per caminar-hi amb calma, sense pressa i els ulls ben oberts, atents als detalls, sense menystenir la satisfacció que l’experiència pot proporcionar als altres sentits que no siguin només el de la vista, començant pel gust.


Camins de Verdor

El suc dels oliverars de Belianes és el resultat de la bona feina feta al camp. Aquesta és
l’única filosofia de Camins de Verdor per aconseguir olis de màxima qualitat i de producció
ecològica, respectuosa tant amb la terra com amb els consumidors finals.
Ecologia i qualitat no són pas termes excloents, ben al contrari. Així ho demostra la gamma de productes de Camins de Verdor, tan cuidats per fora com per dins. El disseny de cada botella en què l’empresa presenta els seus olis té una funció tant estètica com pràctica. Per una banda, les ampolles són refinades, elegants i modernes, mentre que per l’altra compleixen l’objectiu de mantenir la llum del sol allunyada del líquid, a fi de conservar-ne totes les seves propietats organolèptiques.


La marca aposta per distribuir el seu oli en tres formats diferents. El més petit de tots és una ampolla opaca de vidre, d’un quart de litre i que disposa d’un dosificador per a un abocament precís de l’oli: una proposta senzilla, pràctica i distingida. Una altra presentació és l’ampolla Umami, de mig litre i d’edició limitada. L’Umami és una botella blanca, que no deixa passar la llum, plena de l’oli d’oliva verge extra i ecològic procedent únicament del primer dia de la collita. Aquest producte és sens dubte el més interessant de tota la gamma de Camins de Verdor i consisteix en un oli molt afruitat i aromàtic, golós i verdejant. Finalment, la marca comercialitza el seu oli en llaunes d’1 i 5 litres: simples, resistents i perfectes per a un vessament impecable del líquid.


L’altre element fonamental de la marca Camins de Verdor, a banda de la seva estètica, són els seus segells de qualitat, que donen fe de la seva forma de treballar. A les seves finques del terme de Belianes, els cultivadors utilitzen uns recursos i mecanismes de regulació naturals per tal de mantenir net el medi ambient i d’assegurar una agricultura sostenible a llarg termini. Aquesta forma de concebre la feina de l’agricultor condiciona tot el procés de tractament de l’oliva, però permet l’obtenció d’un oli d’alta qualitat i puresa, que seria impossible d’obtenir d’una altra manera.


Les oliveres amb què treballa Camins de Verdor són totes de la varietat arbequina i de qualitat superior. La recol·lecció de les olives es realitza en el seu millor moment, quan té el punt de maduració exacte per tal de mantenir les millors sensacions per al paladar. A més, la collita es fa tan ràpidament com és possible, per no malmetre l’arbre. Després del procés de recollida, la fruita va directa al molí d’oli, que treballa sense parar fins a obtenir l’or líquid. Abans de ser envasat, l’oli es decanta per tal de netejar-lo d’impureses de forma natural, i es manté lluny de la llum solar i de les inclemències del temps.


L’oli sota la marca Camins de Verdor, cultivat amb totes les atencions en els sobris paratges de la vall del Corb, és un producte que agrada al paladar, suau, sinuós i delicat. La clau de volta de la recepta és l’agricultura respectuosa primer amb l’arbre, després amb la fruita i, finalment, amb el seu suc.

Apunts • Camins de Verdor va néixer el 2010 fruit de la unió de diferents pagesos amb ganes de fer un oli de qualitat, superior al que hi havia aleshores disponible al mercat.
 • L’Umami és un oli d’oliva verge extra amb un perfil gastronòmic, un gust fantàstic en boca, una aroma intensa i un color verdós brillant. Ideal per a un viatge dels sentits
 • Els diferents productes de la marca es poden comprar a diferents establiments especialitzats o també a través de la seva botiga ‘online’.

 • Contacte

  Camins de Verdor
  Camí del Molinet S/N, Belianes
  25266, Lleida, Catalunya
  Tlf.: 973 32 06 81
  info@caminsdeverdor.com
  www.caminsdeverdor.com


  La ruta

  Al sud de l’Urgell, tota una franja de territori adust però líric és recorregut pel curs sinuós del riu Corb, cloent un mapa de relleus orogràfics suaus, habitat des l’època dels ibers, si bé és de l’edat mitjana que es conserven més restes de valor cultural: castells a gairebé cada passa, santuaris enlairats, pobles carregats d’història amb increïbles entramats de carrerons medievals i portals als nuclis fortificats. Les esglésies de la zona també són de gran valor arquitectònic i artístic, en consonància amb uns paisatges alhora aspres i delicats, que transmeten sensacions poètiques.


  • Bealianes. Molí d’oli Maurici Massot
  • Maldà. Castell del segle XIII
  • Sant Martí de Maldà. Església barroca de referència
  • Ciutadilla. Un castell del Renaixement
  • Guimerà. Vila medieval de cap a peus

  [1] Belianes

  Molí d’oli Maurici Massot  L’antiga pedra que aixafava les petites olives arbequines de Belianes data del segle XVII i encara es conserva íntegra, com també l’enorme biga que pujava i baixava per obtenir el suc verdejant o daurat. Tot l’espai on es molia l’oliva per obtenir l’oli és visitable a l’Antic Molí d’Oli Maurici Massot, situat en un carreró estret i antic del municipi. A l’edifici de l’ajuntament, s’hi allotja l’Ecomuseu, dividit en dues plantes diferents. A la planta baixa, per sota l’altura del carrer, s’exposen peces que expliquen la vida al territori durant els segles anteriors. A la planta superior de l’antic edifici es poden veure les vestimentes que duia la gent de l’època. A pocs metres d’allà, una plaça mirador ofereix una àmplia visió del cultiu de l’oliva. Un tomb pel municipi ens descobreix també diferents places dedicades a l’art o a la maquinària relacionada amb l’extracció de l’oli.


  GASTRO: El millor lloc per descansar a la zona és sens dubte la casa de turisme rural Cal Menut, que disposa de tota classe de comoditats i d’un restaurant acollidor on serveixen uns plats d’excel·lent cuina tradicional amb un punt considerable de refinament.


  [2] Maldà

  Castell del segle XIII


  La vila de Maldà sembla emplaçada en un d’aquells punts energètics en què tot sembla passar més a poc a poc. La situació del castell és immillorable i, tot i malmès en bona part i clamant a crits per una imprescindible restauració, val la pena esperar l’oportunitat d’efectuar una de les poques visites guiades que s’hi ofereixen. De la construcció original queden només algunes restes ben significatives d’allò que va ser un gran castell palau, però que paga la pena veure de ben a prop. Al mateix poble hi ha dues esglésies d’interès arquitectònic: la barroca de Santa Maria, de grans proporcions i columnes imponents, i la romànica de Sant Pere, situada a la part baixa del poble. La passejada per Maldà no pot acabar sense enfilar-se fins a l’ermita de Sant Joan de Maldanell, tota ella força peculiar, tant per dins com per fora. La seva posició al capdamunt d’un turó amb vistes als boscos d’alzina i pi, així com a les teulades de Maldà, conviden a quedar-s’hi una bona estona contemplant el panorama sense presses.


  Al mateix turonet on s’aixeca l’ermita de Maldà, també hi ha una petita zona d’escalada en bloc per als amants d’aquest esport.


  [3] Sant Martí de Maldà

  Església barroca de referència


  Sens dubte, l’edifici més imponent de Sant Martí de Maldà és l’església dedicada a aquest sant. És segurament el millor exemple del barroc a tota la comarca i destaquen una gran portalada flanquejada per columnes salomòniques a banda i banda, primorosament tallades. El campanar d’aquesta església destaca per la seva alçada, que contrasta amb les mesures de la resta de l’edifici. Al seu interior l’espai està dividit en una única nau amb capelles laterals i un presbiteri poligonal i la seva coberta és feta amb voltes de creueria. Al poble del costat, El Vilet, es pot visitar l’església gòtica del segle XIII, de formes senzilles i amb una portalada d’arc de mig punt més moderna. El campanar és del tipus espadanya, amb dos espais oberts en forma de mig punt per a les campanes.


  GASTRO: Per menjar cuina casolana al poble de Sant Martí, cal visitar el restaurant Ca la Maria, situat no gaire lluny de l’església. Al Vilet, és possible gaudir d’una veritable experiència gastronòmica en un espai espectacular al restaurant Buidasacs

  [4] Ciutadilla

  Un castell del Renaixement


  L’endreçada vila de Ciutadilla s’agrupa als peus d’un imponent castell renaixentista, amb galeries i finestrals d’aquest estil delicat, així com una torre quadrada alta i esvelta que domina la vall del Corb i l’entrada als Comalats. Recomanables visites guiades a tot el recinte fortificat, concertades prèviament amb l’ajuntament, que es poden completar amb un tomb pels carrers de l’enlairat nucli antic, on es poden observar alguns casals de pedra notables, com el mateix que alberga avui dia el consistori.


  GASTRO: A Ciutadilla, pujant o baixant del castell, convé aturar-se a dinar o sopar al cèntric restaurant L’Avi Siscu, força recomanable per la seva proposta culinària basada en receptes casolanes de tota la vida executades amb encert.


  [5] Guimerà

  Vila medieval de cap a peus


  Grans sacsejades sísmiques han esquerdat la vila de Guimerà i els seus sotracs són visibles en bona part de les antigues cases. El poble que al seu temps es construí de cap per a baix, començant pel capdamunt del turó i anant baixant cap al riu Corb, està declarat un bé cultural d’interès nacional en tot el seu conjunt. Malgrat les dificultats, l’església de Santa Maria, que alberga l’obra de l’escultor modernista Josep Maria Jujol al seu altar major i una rèplica exacta d’un retaule medieval, s’ha mantingut dempeus. L’antic castell també està prou ben conservat en una part de la muralla i una de les torres, a la qual es pot accedir per una estreta escala que permet gaudir d’unes vistes increïbles. Al centre del poble, el museu La Cort del Batlle alberga troballes d’un valor incalculable, procedents de les ruïnes de Santa Maria de Vallsanta.


  Les ruïnes gòtiques del monestir de Santa Maria de Vallsanta són una parada realment interessant de camí a Guimerà, admirables des de la carretera.


  Concurs

  Vols aconseguir aquest lot?

  Un lot amb productes d'oli d'oliva verge extra ecològic de primera qualitat

  • Una llauna de 3 l d’oli
  • Una llauna d’1 l d’oli
  • Una ampolla de vidre de 0,50 l
  • Una ampolla de vidre de 0,50 litres d’oli, l’Umami. Oli d’oliva de primera premsada

  Vols aconseguir-lo?

  En aquest capítol et proposem una ruta per l'Urgell, on parem a Vallfogona de Riucorb. I ara et preguntem: saps perquè és coneguda, aquesta població?


  Et direm que la resposta la trobaràs a la versió del capítol (en paper) del suplement Lectura del diumenge 18 de març. Si ets subscriptor, et deixem l'enllaç a l'ePaper.


  Un cop sàpiguis la resposta, ens la pots fer arribar a través del correu electrònic a cercle@segre.com.


  A més, si vols, ens pots deixar un comentari en aquestes publicacions de les xarxes socials, sense donar pistes de la resposta. Cada vegada que publiqueu, sumarem un punt a la vostra resposta.


  Sumeu punts escrivint a:

  Entre tots els participants sortejarem aquest fantàstic lot!. Teniu temps per participar fins al proper divendres 13 d'abril. Estigueu atents a les nostres xarxes socials!  Comparteix aquest capítol!


  Més Experiències


  Vols gaudir de totes les Experiències Rurals? Només caldrà que entris a la web d'Experiència Rural de SEGRE.

  Allà podràs veure tots els capítols, aprendre i conèixer els millors productes de casa nostra i participar i emportar-te un grapat de premis!

  Crèdits


  Edita: Diari SEGRE S.L.U.

  Una producció d'InfoLleida

  Coordinació editorial: Vidal Vidal

  Text i imatges: Laura Valls

  Producció: Maria Terré i Àngels Escolà

  Maquetació i programació interactiva: Departament Digital de Segre  Amb el patrocini de