Oliveres panoràmiques

Capítol 19

Patrocina

Oliveres panoràmiques

Vidal Vidal


La Granadella és la capital històrica de les Garrigues i, ara mateix, la vila més important de la subcomarca de les Garrigues Altes, que d’alguna manera abasta també diverses localitats incloses oficialment avui dia al Segrià. La passada esplendor de la població, manifestada en el refrany “a la Granadella, cada dia escudella”, es deu en bona part a la riquesa generada per l’explotació de les oliveres de la varietat arbequina, introduïdes a la zona pel baró de Maials, i que es pot comprovar en la prestància d’alguns dels casalots del nucli antic i en l’església de Santa Maria de Gràcia, qualificada de “catedral de les Garrigues” juntament amb el també enorme i sumptuós temple barroc de Maials, un altre municipi amb la part antiga plena de casals de pedra i vestigis arquitectònics dels vells temps de prosperitat per causa de la que podríem dir “febre de l’oli”, com és l’enlairada Vilaclosa.


​​​​​​​Un modern museu dedicat a l’oli a la Cooperativa del Camp de la Granadella, productora de la reconeguda marca Degustus, serveix per il·lustrar el visitant sobre aspectes concrets del conreu i l’elaboració de l’anomenat “or verd”. Als afores de la mateixa vila, uns miradors a nord i sud permeten d’albirar grans horitzons de la plana de Lleida i de la ribera de l’Ebre. També a la veïna Bellaguarda, justificant el seu bonic topònim, a Maials, a Llardecans i a Almatret, pobles tots ells força endreçats i d’un acusat caràcter, trobem unes magnífiques talaies panoràmiques, en el darrer cas ja damunt mateix del riu.


Cooperativa de la Granadella

En ple territori garriguenc dominat per l’oliva arbequina, considerada la millor varietat per a
obtenir-ne oli, la marca Degustus de la Cooperativa de la Granadella s’ha consolidat amb un
producte efectivament gustós que dóna feina a molta gent de la comarca.
Des de 1920, la Cooperativa de la Granadella ha estat operativa, associant els pagesos de la zona per oferir un producte de qualitat i atractiu per al consumidor. Els actuals socis de l’entitat són els rebesnéts dels seus fundadors i han sabut modernitzar any rere any la comercialització del suc exquisit de les seves olives. Fruit de la seva energia innovadora va sorgir la marca Degustus, que actualment té una àmplia gamma de productes relacionats amb l’oliva.


La cooperativa ha sabut aproparse als seus clients, creant fa uns quants anys un espai d’agrobotiga al mateix edifici on aixafen les olives. Allà es pot adquirir tant l’oli de la marca en diferents formats com també d’altres productes que han creat per tal de potenciar la versatilitat de la seva matèria primera. Aquest any, per exemple, han apostat per la creació de noves combinacions. Així, han tret al mercat una xocolata amb oli i safrà, que se suma a la xocolata d’oli que ja produïen.

El producte estrella, però, com no podia ser d’una altra manera, és el simple oli d’oliva verge extra, elaborat exclusivament amb arbequines de la comarca de les Garrigues. Sota la marca Degustus podem trobar l’oli d’agricultura integrada, que es produeix de manera sostenible i s’envasa en diferents tipus d’ampolla, garrafa o llauna. A més, també es comercialitza la gamma ecològica de la casa, procedent dels camps certificats socis de la cooperativa i que tenen els segells europeu i català de producció ecològica. Aquests olis han estat premiats a nivell internacional amb la medalla d’or al concurs Terraolivo 2013 i també en esdeveniments de proximitat, com la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, on van aconseguir el Premi al Millor Oli Verge Extra Fruitat Madur el passat 2017.


Per tal d’aconseguir aquests productes de qualitat, la cooperativa segueix un rigorós procés de treball que té cura de tots els detalls, des del camp fins al molí. Així, com a cultivadors que vénen de famílies pageses durant generacions, entenen la importància d’accions tan quotidianes com la poda de l’arbre o l’ajustament de la coberta vegetal. Esperen el moment òptim de maduració del fruit, que varia any rere any, per tal de collir-lo i treure’n el màxim de propietats organolèptiques agradables per al consumidor i amb un alt valor nutricional. Perquè tota aquesta feina no sigui endebades, en un termini màxim de 24 hores trituren les olives al molí i el baten en fred. Tot seguit, la massa resultant es decanta per filtrar-ne les impureses i es deixa reposar, protegit de l’aire i la llum, a una temperatura constant.


Al mateix edifici de la cooperativa hi ha un espai museístic autovisitable, designat Museu de l’Oli de Catalunya, on es conserva i s’exhibeix l’antiga pedra que molia les olives, els cups on es decantava l’oli, entre d’altres utensilis que s’utilitzaven temps enrere per treballar al molí. Durant el recorregut, el visitant es fa a la idea de tot el cicle de l’oliva, des que penja dels oliverars fins que entra a l’ampolla en forma del líquid conegut com a or verd. A més, el visitant hi coneix de prop alguns personatges cultivadors del segle XX que l’acompanyaran durant la visita en forma d’audioguia.


Apunts • A l’agrobotiga podem trobar el format d’oli Gran Degustus, amb un ‘packaging’ exquisit que anomenen disseny ‘Dalí’, ideal per a regals
 • Un dels productes més interessants de l’agrobotiga són les tauletes de xocolata, segons una recepta que combina el derivat del cacau amb l’oli d’oliva verge extra de la cooperativa
 • El Museu de l’Oli de Catalunya, situat al mateix edifici de la cooperativa, és visitable de dimarts a dissabtes durant tot el dia, en el mateix horari comercial que l’agrobotigal

 • Contacte

  Cooperativa de la Granadella
  Plaça Joan Perucho, 4
  25177 La Granadella, Lleida, Catalunya
  Tlf.: 973 133 012
  aceitedegustus.es


  La ruta

  El territori que abraça aquesta ruta és l’únic de les terres de Lleida per on passa el riu Ebre i on es poden descobrir les històries que succeeixen a la seva ribera: episodis de la guerra civil, anècdotes dels treballadors miners... Cadascun dels pobles d’aquesta zona té una peculiaritat diferent dels altres que el fa especial i, sobretot, sorprenent


  • La Granadella. Les Garrigues en burricleta
  • Bellaguarda. Parc Eòlic Les Rotes
  • Maials. Vila medieval
  • Llardecans. Una de les farmàcies més antigues
  • Almatret. Passat miner

  [1] La Granadella

  Les Garrigues en burricleta  La figura arquitectònica més imponent de la Granadella és la seva catedral de les Garrigues, com l’anomenen alguns dels seus veïns. Es tracta d’una església de grans dimensions, dedicada a Santa Maria de Gràcia, bastida durant el segle XVIII i amb característiques barroques a l’estil constructiu que es fan evidents ja a la façana del temple, que dóna a la plaça de la Vila, antiga bassa circular que recollia l’escassa aigua de pluja i on s’abeuraven els animals de peu rodó. Una altra bassa pròxima és la de Sant Antoni, situada als afores. Antigament, la gent del municipi s’hi acostava a peu o amb rucs per servir-se d’aigua per al consum diari i actualment està restaurada, en molt bon estat. Ara, el visitant hi pot anar en burricleta, una peculiar fusió entre bicicleta i burro molt útil per descobrir el paisatge –per exemple, des d’algun dels dos miradors del poble– i que es pot llogar al Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya (CCOC), a prop de les restes de l’antic castell de la localitat.


  Al CCOC s’hi fan exposicions i activitats contínuament, i també és una parada obligatòria si es vol fer un tast dels olis de la comarca.


  GASTRO: Les postres típiques de la Granadella són els barretets, una mena de delicioses galetes d’ametlla que poden ser adquirides en algun forn de la població, a la mateixa plaça de la Vila.


  [2] Bellguarda

  Parc Eòlic Les Rotes


  Quan bufa el vent als terrenys que rodegen Bellaguarda, s’activen les aspes dels gegants que s’aixequen altius enmig dels camps d’oliveres del terme. El Parc Eòlic Les Rotes és un dels atractius de Bellaguarda. Un mirador a la cèntrica plaça del Calvari permet contemplar el panorama extraordinari, que abasta la plana de Lleida i la serra del Montsant, justificant el topònim actual, que ha substituït no fa gaires anys del tradicional de la Pobla de la Granadella. El nom de Bellaguarda prové d’una jove que es diu que era molt atractiva i que habitava la torre de guàrdia del castell en l’època musulmana. D’aquella construcció només resten unes espitlleres amagades al soterrani d’una casa privada. El que sí que es pot veure donant un tomb pel poble són les cases nobles que llueixen escuts de pedra damunt dels seus portals i també l’església de Sant Antoni Abat.  GASTRO: Val la pena aturar-se a dinar o sopar al veterà restaurant Cal Ferran, als afores de Bellaguarda, direcció Ulldemolins. Bona cuina casolana i carns a la brasa


  [3] Maials

  Vila medieval


  Camuflats entre les cases de nova construcció i les reformes que els seus habitants hi han fet al llarg dels anys, Maials oculta un passat històric més ric del que un pot imaginar. A cada cantonada del municipi, el visitant topa amb edificis de segles passats, esglésies convertides en cases i trossos de muralla que passen desapercebuts. Des de les restes de l’antic castell i fins als portals –ja siguin sencers o desmembrats–, cada element emblemàtic de Maials està documentat a les plaques informatives que es troben en alguns carrers i places del poble. La seva història es remunta uns 2.500 anys enrere i va evolucionar des d’un poblat preromà fins a una vila fortificada estratègicament molt ben situada i que apareix en els documents de Juli Cèsar sobre la Segona Guerra Civil de la República Romana. A destacar, l’enorme església barroca i la vila closa que senyoreja des de l’altura tot el conjunt.


  GASTRO: La centenària Cooperativa del Camp Foment Maialenc, fundada en 1917, disposa d’una agrobotiga on hi ha a la venda l’oli local sota la marca baró de Maials


  L’ermita de Sant Sebastià de Maials és un dels seus punts d’interès turístic i està emplaçada sobre un turó i enmig d’un bosquet, amb vistes al poble

  [4] Llardecans

  Una de les farmàcies més antigues


  Potser no és la farmàcia més antiga de Catalunya, però s’hi apropa, datada en 1846, tal com testimonia l’escut al capdamunt de la porta. A més, la seva col·lecció de pots encara conserva els ungüents, les tintures i les herbes que s’utilitzaren en el seu dia a dia i tota ella es manté tal com era quan es va inaugurar, fet que constitueix una raresa única a tot el país. Un altre dels llocs fascinants de Llardecans és el tossal on hi havia el poblat d’Adar, on es conserva un arc de diafragma de grans dimensions, que s’aguanta dret tot sol, sense cap element més de suport que la seva pròpia estructura. Al mateix esperó hi ha les restes d’una antiga capella dedicada a Sant Marc, possiblement del segle XVIII. I al centre del poble es pot visitar tant l’església barroca de l’Assumpció de Maria com també el santuari dedicat a la Mare de Déu de Loreto.  [5] Almatret

  Passat miner


  La major part del terme d’Almatret està cobert de boscos de pins i arbustos que s’estenen fins a topar amb la riba esquerra de l’Ebre. El relleu de la zona crea, en allò que va ser una de les línies de defensa de la Guerra Civil Espanyola, autèntics miradors que deixen amb la boca oberta. Els boscos del municipi amaguen diferents edificis bèl·lics, com el niu de metralladores situat al Cingle de la Pena, testimonis de la cruenta i ferotge batalla de l’Ebre. Passant per aquest indret, es pot seguir el camí que duu fins a baix al riu i que repassa les antigues mines que donaren feina al poble durant molts anys, i on encara es pot veure un antic carregador de carbó i també el que era un transformador de la llum, a la boca d’entrada a la mina. Per aquesta via s’arriba a la zona de l’embarcador.


  Els boscos d’Almatret amaguen tant els vestigis de la guerra 1936-39 com també de les mines que van deixar de funcionar a la dècada de 1950


  Concurs

  Vols aconseguir aquest lot de Cooperativa Granadella?

  Inclou:

  • Taula de xocolata de safrà, oli i sal
  • Taula d’oli d’oliva arbequina
  • Garrafa d’oli Verge Extra de 2 l.
  • Llauna d’oli Verge Extra de 1 l
  • Pot d’olives arbequines de 400 gr.
  • Pot d’olives negres de 400 gr.
  • Pot de mel de taronger.
  • Botella d’oli aromatitzat d’alfàbrega.


  Vols aconseguir-lo?

  Si vols aconseguir aquest lot de productes Cooperativa Granadella, et demanarem que responguis correctament a aquesta pregunta:


  En quin any va començar a operar la Cooperativa de la Granadella?


  Ens pots respondre per tot aquestes vies:

  (Cada vegada que ho facis comptarà un cop!)


  Entre tots els participants sortejarem aquest fantàstic lot!. Teniu temps per participar fins al proper divendres 18 de maig! Estigueu atents a les nostres xarxes socials!  Vols compartir aquest capítol?


  Més Experiències


  Vols gaudir de totes les Experiències Rurals? Només caldrà que entris a la web d'Experiència Rural de SEGRE.

  Allà podràs veure tots els capítols, aprendre i conèixer els millors productes de casa nostra i participar i emportar-te un grapat de premis!

  Crèdits


  Edita: Diari SEGRE S.L.U.

  Una producció d'InfoLleida

  Coordinació editorial: Vidal Vidal

  Text i imatges: Laura Valls

  Producció: Maria Terré i Àngels Escolà

  Maquetació i programació interactiva: Departament Digital de Segre  Amb el patrocini de