Saures, lletres i llet

Capítol 4

Patrocina

Saures, lletres i llet

Vidal Vidal


No resulta difícil imaginar algun d’aquells monstres juràssics entremig del paisatge agrest i crebantat, de serres àrides encavallades i una orografia turmentada, pura essència mineral, de la franja prepirinenca que ocupa la part baixa de la comarca de l’Alt Urgell. Una terra habitada mil·lennis enrere per enormes rèptils i altres espècies desaparegudes ja fa temps, tant zoològiques com vegetals, que en aquell temps era un patamoll.


Els vestigis d’aquella fauna terrible, que ens recorda el perfil crestat de les muntanyes actuals, atreuen paleontòlegs i turistes al Parc Cretaci o al modern espai Dinosfera de Coll de Nargó. Una vila que compta amb una església romànica molt singular, Sant Climent, distingible per la forma irregular del campanar. La mateixa població que conserva la memòria d’un ofici tradicional, perdut ja com els vells saures: els raiers que transportaven llargues tramades de troncs Segre avall. No es pot marxar del Coll de Nargó sense tastar la xocolata o qualsevol de les coques i altes dolçors del veterà forn Reig.


La veïna vila d’Organyà és coneguda com a bressol del català escrit. El primer text en la nostra llengua va ser trobat a la seva església, restaurada no fa gaire. Un petit espai circular prop del temple fa de centre d’interpretació de les anomenades Homilies d’Organyà. Municipi de pas, travessat per la carretera, és també famós pels seus restaurants (no es perdin la truita de bolets de Cal Jesús) i les botigues d’embotits d’elaboració artesanal.

A la masia de la Reula, al terme de Fígols, el protagonisme va a càrrec de la llet i els seus derivats, com els iogurts, la nata, el mató o el formatge fresc.

La Reula

La Reula és una marca de productes làctics artesanals molt coneguda arreu del territori
lleidatà i amb diferents premis que han reconegut la seva tasca al llarg dels anys produint
iogurts, crema de iogurt, llet fresca, nata, mató i formatge fresc.
SAT La Reula és una finca familiar dedicada als productes làctics artesanals, situada al Pirineu català. El seu currículum és extens: cinc dècades cuidant vaques i produint llet. La filosofia de la família sempre ha estat oferir un producte de qualitat. Abans, dedicant-se només a la producció de llet per a la indústria, i ara amb un assortit de productes làctics on la mà dels seus treballadors intervé el mínim possible.


És a causa de la seva preocupació per la qualitat que cuiden al detall l’alimentació dels 540 caps de bestiar que tenen a la seva granja. Ho aconsegueixen sembrant, collint i emmagatzemant ells mateixos els farratges dels quals s’alimenten les vaques, és a dir, treballant amb un cercle tancat de cria, munyiment, elaboració del producte i venda. Així, assoleixen un doble objectiu: d’una banda tenir unes vaques ben alimentades i que produeixin una llet de qualitat i, de l’altra, ser fidels a la seva filosofia de respecte pel medi ambient. A més, s’asseguren de la bona alimentació de les seves vaques frisones complementant la seva dieta amb nutrients.

Durant 50 anys, la família havia tingut granges de vaques només dedicades a la producció de llet per a d’altres companyies, sense ni tan sols imaginar-se que algun dia arribarien a fabricar ells mateixos els seus productes. La història de la indústria, però, els va obligar a fer un replantejament sobre la manera de guanyarse la vida i a ser, un cop més, emprenedors. Per això, amb la caiguda dels preus de fa uns anys, van decidir produir ells mateixos els seus productes làctics donant vida als iogurts, la crema de llet, el mató, el formatge fresc i la nata i creant la seva pròpia marca: La Reula.


Així, va néixer un nou concepte de granja per a la família. Van transformar l’antiga casa pairal en un obrador. El nou edifici queda tant a prop de la granja de vaques que la llet ha de recórrer només escassos metros des de la sala de munyiment fins a arribar a l’obrador. Així aconsegueixen treballar amb la llet acabada de munyir, de forma que quan arriba a la cubeta de pasteurització encara és calenta. Aquest sistema, que transporta la llet cada matí fins a l’obrador per un conducte d’acer inoxidable, és poc usual i dota els productes La Reula d’un gust especialment cremós, molt suau i que no necessita sucres afegits.


L’empresa, a més, preocupada pel desconeixement cada cop més important del món rural, ofereix visites a escoles. I per tal que els més petits entenguin d’on surt la llet, han elaborat, fins i tot, un llibre infantil amb una protagonista molt simpàtica: la vedelleta Reula, que després els petits poden conèixer durant la visita a la granja familiar.

Apunts • La finca familiar de La Reula està situada a la comarca de l’Alt Urgell i es dedica a la producció de llet dels anys seixanta.

 • A la granja tenen 300 vaques que produeixen llet i 240 destinades a la recria. Totes són de raça frisona

 • La llet acabada de munyir de La Reula arriba encara calenta a la cubeta de pasteurització, que dóna uns iogurts molt cremosos.
 • Contacte

  La Reula
  Crta. C-14, km 169. Fígols d’Organyà
  Tlf.: 973 05 80 12
  lareula@lareula.cat
  www.lareula.cat
  La ruta

  La ruta per l’Alt Urgell és essencialment un viatge al passat per conèixer els indrets on els últims grans dinosaures de la Terra van viure abans de la seva extinció. També és enlairar-se amb parapent per contemplar des de l’aire el lloc on es va trobar el primer text escrit en català. I descobrir el poble que va erigir-se un monument d’ell mateix cap a ell mateix.


  • Coll de Nargó. Romànic de l’Alt Urgell
  • Coll de Nargó. Ruta dels dinosaures
  • Fígols. Sant Víctor de Fígols
  • Basses del Codó. Entorn natural de l’Alt Urgell
  • Organyà. Homilies d’Organyà

  [1] Coll de Nargó

  Romànic de l’Alt Urgell  Gairebé als afores de Coll de Nargó, a la dreta de la carretera d’Isona, hi ha un Monument Nacional Històric Artístic, molt important per al romànic català i prou desconegut: l’església de Sant Climent de Nargó. L’edifici, construït durant el segle X, té un campanar insòlit que es va tornant estret a mesura que guanya alçada i que està coronat per una teulada piramidal de lloses. Una altre edifici interessant del poble és la capella de la Mare de Déu del Roser, que acull el Museu dels Raiers, el que havia sigut l’ofici per excel·lència de la gent del poble. A pocs quilòmetres de Coll de Nargó, també mereixen una visita la capella romànica de Sant Miquel de les Masies i l’ermita de Sant Martí de la Plana.


  APUNT. Al mateix Coll de Nargó hi ha dos forns artesanals. Un és el Forn Reig, o forn de dalt, i l’altre el Forn Tahussà, o de baix


  [2] Coll de Nargó

  La ruta dels dinosaures


  Si es continua la visita al voltant de Coll de Nargó pots acabar amb els peus, literalment, dins les petjades que els antics titanosaures van deixar sobre aquestes roques ara fa milions d’anys. Aquestes petjades es conserven al Mirador del Cretaci, davant d’un dels escenaris més importants d’Europa relacionats amb els dinosaures, i que és bàsicament un museu en plena natura. Aquí es poden veure, a part de les petjades, els nius i ous dels dinosaures que hi habitaven. En concret s’hi han trobat 900 nius de dinosaure, 20 indrets amb els seus ossos i fragments i 3 rastres de petjades. De tornada al poble, es pot visitar la Dinosfera, que proposa un recorregut molt interessant per entendre el valor de les troballes de Coll de Nargó.


  A Dinosfera realitzen activitats durant tot l’any. La millor manera de conèixer-les totes és anar al web Dinosfera.com. Allà t’informaran de tot el que pots fer, com dels preus i els horaris d’obertura del centre.


  [3] Fígols

  Sant Víctor de Fígols


  A l’entrada del petit poble de Fígols hi ha una petita església romànica del segle XII que va viure un episodi històric durant la primera Guerra Carlina. Va ser el 1836 quan hi van morir víctimes d’un incendi les tropes liberals que s’hi havien refugiat. Però a banda d’aquest esgarrifós moment en la seva història, se’n sap molt poc, d’aquesta església, que sembla haver estat restaurada recentment per apropar-se al seu aspecte original. A pocs metres de l’església, hi ha una font en forma de monument molt peculiar, i és que els figolans i figolanes van construir-la en honor a ells mateixos. Esculpida a la pedra s’hi llegeix la frase: ‘Als figolans de tots els temps’.


  L’església de Fígols, declarada Bé Cultural d’Interès local, té un portal de mig punt datat del 1703.

  [4] Basses del Codó

  Entorn natural de l’Alt Urgell


  Una ruta per l’Alt Urgell pot ser molt intensa, amb pujades i baixades, i el visitant pot necessitar un moment de descans. Les Basses del Codó són el lloc ideal per relaxar-se. Es tracta d’un salt d’aigua cristal·lina i unes piscines naturals molt freqüentades per la gent de la zona quan fa calor i des d’on també comencen diferents senders pel voltant del riu perfectes per realitzar alguna excursió. I per gaudir d’una autèntica panoràmica de l’entorn natural de la comarca, la millor opció és anar fins a Organyà, un dels millors llocs del món per realitzar un vol en parapent biplaça. La zona és ideal per a aquest esport a causa dels corrents d’aires que es generen a les faldes de la muntanya del Cogulló i acull sovint parapentistes reconeguts de tot el món.  [5] Organyà

  Homilies d’Organyà


  Al mateix Organyà s’amaga encara un altre tresor molt ben guardat durant segles. De dins d’un petit armariet amagat a la rectoria de l’Església de Santa Maria d’Organyà en va sortir, el setembre del 1904, el català. El que es considera el primer text traduït de l’occità al català, el primer text trobat en català, les Homilies d’Organyà, va sortir d’aquell raconet de l’església. Ara, una rèplica fidel a l’original s’exposa a pocs metres de l’església, a l’altre costat del carrer, en un edifici que recorda un iglú sense gel. Per acabar de conèixer el poble, també es pot visitar l’església de Santa Maria d’Organyà, on es van trobar les Homilies, caminar fins al mirador de l’ermita de Santa Fe o simplement passejar pel seu nucli antic.


  Les Homilies d’Organyà es troben conservades a la Biblioteca de Catalunya, a Barcelona. Tot i això, a Organyà en podreu veure una reproducció.

  L’especialitat d’Organyà són els bolets i el millor lloc per menjar-los és el restaurant Cal Jesús, on fan una truita de bolets de temporada increïble.


  Concurs

  Vols aconseguir aquest lot de La Reula?

  • 4 Iogurts Natural
  • 4 Iogurts Desnatat
  • 4 Iogurts Ensucrat
  • 12 Iogurts amb melmelada
  • 8 Iogurts desnatats cremosos amb melmelada
  • 1 Crema de iogurt d'1 litre
  • 2 Mató de 250 grams
  Lot valorat en 36 euros

  Com aconseguir-lo?

  Si vols aconseguir aquest fantàstic lot de productes La Reula t'ho hauràs d'afanyar. Hauràs d'anar al web de La Reula www.lareula.cat, anar a l'apartat Els nostres productes per inspirar-te i, després, entrar en aquest enllaç de Facebook (o al que veuràs a la dreta) i fer un comentari amb un rodolí que, atenció, incorpori la paraula Reula.


  Ah! Aquest cop no serà com un sorteig aleatori, si no que demanarem als companys de La Reula que seleccionin el millor. Qui sap si el vostre rodolí apareixerà a la propera campanya de l'empresa!

  Teniu temps per participar fins al proper divendres 26 de gener. Estigueu atents a les nostres xarxes socials!

  Més Experiències


  Vols gaudir de totes les Experiències Rurals? Només caldrà que entris a la web d'Experiència Rural de SEGRE.

  Allà podràs veure tots els capítols, aprendre i conèixer els millors productes de casa nostra i participar i emportar-te un grapat de premis!

  Crèdits


  Edita: Diari SEGRE S.L.U.

  Una producció d'InfoLleida

  Coordinació editorial: Vidal Vidal

  Text i imatges: Laura Valls

  Producció: Maria Terré i Àngels Escolà

  Maquetació i programació interactiva: Departament Digital de Segre  Amb el patrocini de