Iogurts de la vall

Capítol 5

Patrocina

Iogurts de la vall

Vidal Vidal


La vall de Cardós és la central de les tres principals que formen l’enforcall al nord del Pallars Sobirà: Àneu, Cardós i Ferrera. El congost anomenat Forat de Cardós estreny el pas de la carretera i del riu però aviat s’obre i permet albirar la silueta piramidal del Pui Tabaca, on segons la llegenda va embarrancar l’arca de Noè després del diluvi universal. Una conca afluent per l’esquerra és la vallada d’Estaon. La capital de la vall és Ribera, on no podem deixar d’admirar la torre robusta i emmerletada del campanar romànic de Santa Maria ni de visitar l’hotel Cardós, inaugurat el convuls estiu de 1936, convertit amb els anys per la família Gabriel en un museu ple d’obres d’art i vitrines atapeïdes de col·leccions, entre les quals, de figures de pessebre. A part, s’hi menja força bé.


Al poblet següent, Ainet de Cardós, hi elaboren els celebrats iogurts artesanals de Cal Joanet, així com altres productes làctics de tota consideració. Al fons de la vall, Tavascan és la porta d’accés als idíl·lics plans de Boavi i a alguns dels llacs més fotogènics del Pirineu.


Per una vall lateral, a llevant, s’arriba al ben posat poblet d’Arrós i als enlairats Esterri de Cardós i Ginestarre. En aquest darrer val la pena aturar-se a admirar una còpia dels frescos de l’església romànica local, exposats al MNAC, i a adquirir alguna de les peces teixides per Rosa Maria, actualment l’única veïna del llogaret.


Prenent una pista a Esterri, s’arriba en mitja hora de cotxe totterreny a un indret màgic i misteriós, el pla de Nèqua o Nègua, on antany s’aplegaven les bruixes i avui dia els excursionistes a gaudir de la pau de l’entorn i d’unes panoràmiques extraordinàries.

Cal Joanet

Cal Joanet és una petita empresa familiar situada a Ainet de Cardós, a la comarca del
Pallars Sobirà. Des de fa uns anys, elaboren productes làctics adaptant-se a la demanda
de cada temporada i mitjançant procediments totalment artesanals.
Al petit obrador de Cal Joanet, situat a l’entrada d’Ainet de Cardós, s’elaboren productes làctics naturals, fets de forma artesanal. La seva filosofia sempre ha estat la de respectar el consumidor oferint-li productes de qualitat i mínimament transformats. La llet l’obtenen directament de vaques de la mateixa comarca i la traslladen en camió fins a l’obrador. El seu tret diferencial és que mai modifiquen el PH de la llet. Així aconsegueixen un iogurt menys àcid que d’altres i amb un punt molt cremós. El resultat final és un làctic que conserva tota la nata i al qual no cal afegir cap edulcorant ja que manté íntegre el gust dolç de la llet fresca. La història de Cal Joanet començà amb la crisi lletera de la Seu. La família va començar a elaborar productes làctics el 1996. Tot i que no sabien res sobre l’elaboració de làctics, van aventurar-se i van habilitar un obrador, ja que coneixien molt bé el món de les vaques. A poc a poc van anar perfeccionant la recepta de iogurt natural que uns amics van ensenyar-los a elaborar.


Com que no utilitzen conservants artificials, els seus productes s’han de consumir amb poc temps i és per això que els distribueixen tan aviat acaben amb la feina a l’obrador.

El seu producte estrella és precisament aquest iogurt natural sense res afegit, ni tan sols sucres. L’elaboren durant tot l’any i seguint el mateix mètode des de fa dues dècades, i el distribueixen, majoritàriament, als Pallars però també a altres zones de la província de Lleida i a algunes botigues de Barcelona.

La marca Cal Joanet també es pot trobar a molts comerços, restaurants i hotels del Pirineu, ja que és un producte molt apreciat del territori. A més, davant mateix de la finca on treballen tenen una botiga, Queviures Cal Joanet, on es pot comprar tota la gamma de productes, sempre frescos


A més del iogurt natural, Cal Joanet també elabora iogurts amb gust de llimona o de maduixa, afegint una mica d’aroma natural al iogurt blanc. A més, durant tot l’any també elaboren altres productes com el mató, el flam de mató i el pastís de formatge. A l’estiu, coincidint amb la temporada alta de turisme a la zona i l’augment de la demanda, produeixen un flam de vainilla que agrada molt als visitants. En tota la comarca del Pallars Sobirà, la Rosa i el Joaquim són els únics que elaboren aquest tipus de producte amb llet de vaca, apostant pel producte local i respectant al màxim el seu entorn més immediat. Així, els iogurts Cal Joanet cuiden el territori. Però el territori també els cuida, els seus productes.


El clima, la terra i les pastures d’aquesta zona fan possible uns iogurts i uns productes làctics de gran qualitat

Apunts • Tota la gamma de làctics Cal Joanet s’elabora a l’obrador de la casa, sense modificar el pH natural de la llet.

 • Tant els iogurts com els altres productes es poden trobar en comerços i també en restaurants i hotels de la província de Lleida.

 • El producte estrella de la casa és el iogurt natural, la recepta del qual no ha variat gens des del seu inici el 1996.
 • Contacte

  Cal Joanet
  Ctra. de Tavascan, s/n, Ainet de Cardós
  Tlf.: 973 623 161
  caljoanet@hotmail.com
  La ruta

  El Pirineu català evoca muntanyes, tranquil·litat i món rural. La Vall de Cardós és un dels seus indrets menys coneguts i que, per tant, conserva millor la seva essència. És una vall per descobrir pobles pintorescs, estanys d’origen glacial, antigues bordes ramaderes on es guardava el bestiar i l’herba, ponts medievals, boscos de pi negre i molta fauna.


  • Ribera de Cardós. Romànic de l’any 839
  • Línia de Defensa dels Pirineus.
  • Esterri de Cardós. Pla de Nègua
  • Ginestarre. Pintures de Santa Maria de Ginestarre
  • Tavascan. Pont medieval de Tavascan

  [1] Ribera de Cardós

  Romànic de l’any 839  Santa Maria de Ribera de Cardós conserva una part important de la seva estructura des del 839. Es tracta d’un portal amb arquivolta i fris de dents de serra i una gran rosassa situada al centre de la façana principal. En canvi la capçalera de l’absis ha estat refeta en múltiples ocasions tot i que l’absidiola nord es conserva tal qual a l’obra original. A més, l’art mudèjar del segle XI i XII va deixar també una forta empremta en el conjunt de l’església donantli un aspecte més carregat que l’habitual en el romànic. Podria ser també que l’edifici hagués estat propietat dels templers durant cert temps. Anys més tard, el 1146, es va construir l’església de Santa Eulàlia a Estaon, que encara és un clar exemple de l’estil romànic llombard.


  APUNT. L’Hotel Cardós, obert des del 1936, és el lloc ideal per estar-s’hi. Els seus espais són plens de joies, en total més de 400 peces pengen de les seves parets.


  [2] Línea de defensa dels Pirineus


  Any 1939. La Guerra Civil encara no ha acabat i Franco ha ordenat fortificar els Pirineus amb la construcció de més de 10 milers de búnquers repartits des de la costa catalana fins a les muntanyes basques. El traçat es coneix com la Línea P i mai va arribar a estar armada. Van costar molts diners però estaven en un punt estratègic en un moment de gran tensió: prevenien el retorn dels republicans, un possible atac alemany o aliat que els republicans estaven desitjant i, fins i tot, el retorn dels maquis refugiats a França. Ara, al llarg d’un petit passeig que parteix de Ribera de Cardós, el visitant pot tornar tranquil·lament a aquella època fent el recorregut dels búnquers i també veure l’exterior de les casernes militars


  La lletra P és l’abreviatura de Pirineus; de manera que seria Línia Pirineus. Tot i així, existeixen dues altres denominacions, una és la Línia Pérez i l’altra coneguda a Catalunya com a Línia Gutiérrez.


  [3] Esterri de Cardós

  Pla de Nègua


  Paisatge imponent, quilòmetres de camins per descobrir l’alta muntanya i punts espectaculars que miren cap a la Vall Ferrera i cap a la Vall de Cardós. Això és el Pla de Nègua, per on pots fer excursions que et porten a panoràmiques de la Pica d’Estats i del Parc Natural de Sant Maurici. A més, també pots gaudir de vistes privilegiades de poblets com Esterri de Cardós, on pots finalitzar la ruta i visitar la seva antiga església. La peculiaritat d’aquest és el seu campanar, que es creu que podria haver estat una torre militar en el seus orígens. Des d’aquí, val la pena agafar el cotxe i arribar fins a Arrós de Cardós, per visitar una altra petita meravella del romànic, l’església de Sant Julià.


  [4] Ginestarre

  Pintures romàniques de Santa Maria de Ginestarre


  A l’església del poble de Ginestarre li van arrancar les pintures murals en dues vegades, una el 1918 i una segona el 1964. Ara es troben a Barcelona, al Museu Nacional d’Art de Catalunya, però si entres a l’església en podràs veure una rèplica molt fidel i que resulta molt representativa de les pintures murals de l’època romànica. Enfilant els carrers del poble cap amunt, hi trobes un taller artesanal de teixits, on pots veure com l’única veïna de Ginestarre durant anys treballa de forma artesanal mocadors, mantes i diferents peces de roba. Des d’aquí pots anar a l’antic rentador, un centre de reunió per a les dones que vivien al poblet.


  La visita a les esglésies de Ginestarre i d’Esterri de Cardós es poden conèixer més a fons contractant la visita guiada que ofereix l’empresa Terraviva, el web de la qual és terravivaactivitats.net


  [5] Tavascan

  Pont medieval de Tavascan


  Tavascan està situat al capdamunt de la Vall de Cardós i, tal com diu el seu nom, és el del final, sota els ports. Està construït al marge esquerre del Riu de Lladorre, travessat pel mig pel petit riu de Tavascan i configura una imatge de postal. Si a sobre hi afegeixes el pont medieval que travessa el riuet i que en un principi no tenia les baranes de pedra actuals, la vista és encara més espectacular. A l’altra banda del pont medieval hi ha l’Església de Sant Bartomeu, d’estil barroc i datada l’any 1704. El seu campanar, però, és posterior, del 1774 i d’un estil neoclàssic rústic. Des de Tavascan es poden començar diferents rutes per conèixer la Vall de Cardós.


  Al mateix poble de Tavascan hi ha dos hotels molt acollidors, a banda i banda del carrer principal. Un és l’Hotel Llacs de Cardós, d’una estrella, i l’altre l’Hotel Estanys Blaus, de tres estrelles.


  Concurs

  Vols aconseguir aquest fantàstic lot de Cal Joanet?

  • Assortiment de iogurts naturals
  • Assortiment de iogurts de maduixa
  • Assortiment de iogurts de llimona
  • Mousse de formatge
  • Flam de cafè
  • Flam de mató
  • Assortiment de pastissos de formatge
  Lot especial per a neveres grans i amb espai ;)

  Com aconseguir-lo?

  Si vols aconseguir aquest fantàstic lot de productes de Cal Joanet hauràs de respondre a una pregunta molt simple: Vols aquest lot?


  La resposta ens la pots fer arribar de tres maneres diferents:

  Així de senzill. I ara et preguntaràs: Si hi participo un sol cop ja val? Si, però et direm que si hi participes a través de totes les vies possibles, tindràs més opcions! Aquí ho deixem :)


  Teniu temps per participar fins al proper divendres 9 de febrer. Estigueu atents a les nostres xarxes socials!

  Més Experiències


  Vols gaudir de totes les Experiències Rurals? Només caldrà que entris a la web d'Experiència Rural de SEGRE.

  Allà podràs veure tots els capítols, aprendre i conèixer els millors productes de casa nostra i participar i emportar-te un grapat de premis!

  Crèdits


  Edita: Diari SEGRE S.L.U.

  Una producció d'InfoLleida

  Coordinació editorial: Vidal Vidal

  Text i imatges: Laura Valls

  Producció: Maria Terré i Àngels Escolà

  Maquetació i programació interactiva: Departament Digital de Segre  Amb el patrocini de