Patrocina
Vidal Vidal
La conca de Tremp ocupa la part inferior del Pallars Jussà, entorn de la ciutat de Tremp, per damunt de la serra del Montsec i als dos marges de la Noguera Pallaresa, que en aquest tram forma dos embassaments: Sant Antoni i Terradets. Es tracta d’una zona caracteritzada per un paisatge sobri i mineral, de serretes pelades i una geologia molt evident (de fet, geòlegs d’arreu del món hi van a estudiar estrats, replecs i altres fenòmens dignes de figurar als manuals de les anomenades ciències de la terra).
Els vessants sovint aspres i inhòspits d’alguns dels serrats referits veuen com els darrers anys s’estan cobrint de ceps. Estem davant d’un fenomen modern, al fil de l’actual canvi climàtic, però que retreu a la tradició vitivinícola de la comarca de segles enrere. Aquestes vinyes d’altura estan produint uns vins d’un elevat prestigi, fins i tot internacional. Un dels cellers pioners i més destacats és el situat vora l’antic nucli medieval de Castelló d’Encús, on els monjos de l’època ja fermentaven el raïm en uns cups de roca recuperats avui dia amb la mateixa finalitat. Aquesta finca es troba a mig camí del poblet de Santa Engràcia, que sembla remot i mig perdut entre muntanyes però és visitat sovint per turistes britànics i d’altres nacionalitats, que hi sojornen en algunes de les seves ja veteranes cases rurals.
Tots aquests viatgers atrets per uns paratges tan especials i suggestius aprecien també alguns atractius dels voltants, com el pintoresc poblet de Rivert, amb el seu molí i la cascada, o la històrica vila de Talarn, antiga capital de corregiment, on resulta indefugible anar a tastar les delícies del restaurant Casa Lola.
Un dels més reconeguts enòlegs de Catalunya és en Raül Bobet, un dels grans del sector
i també el fundador del Celler Castell d’Encús, un projecte diferent, reconegut
i que ha requerit un gran esperit d’innovació i visió de futur.
En Raül Bobet és el fundador del celler Castell d’Encús, un projecte ja prometedor quan era només un esbós sobre el paper. Emparat pels seus coneixements en geologia, en Raül buscava un lloc protegit del canvi climàtic, o almenys que permetés un bon marge de maniobra. Al trobar-lo, no només va comprar un gran terreny a 1.000 metres d’altitud, en un entorn privilegiat i amb bones condicions per al conreu del raïm, sinó que va ser obsequiat amb el descobriment d’uns cups que els templers van esculpir manualment a la pedra durant la seva estada a la zona en època medieval. Aquesta troballa ha permès al celler la recuperació de mètodes antics que afegeixen un element de gran singularitat als seus vins.
La filosofia del celler, però, va molt més enllà de la recuperació d’allò ancestral: aposten de totes passades per una tecnologia avançada i per mètodes únics per triar el raïm, encaixar-lo i fer tot un procés estudiat al mil·límetre que, a més, funciona gràcies a l’energia geotèrmica de què s’han dotat les instal·lacions. Celler d’Encús ha apostat fermament per reduir la seva petjada energètica. Així, el celler ha estat dissenyat també perquè tots els seus processos funcionin gràcies a la força de la gravetat.
Celler d’Encús també és sinònim de recerca, ja que l’esperit investigador ha caracteritzat el projecte des del seu moment de gestació. Així, des del celler, s’han investigat les variables de la vinya, les fermentacions naturals, els mètodes de criança en bótes i també de fermentació. L’objectiu de l’enòleg Raül Bobet és el de produir uns vins frescos amb molta personalitat i per tal d’aconseguir-ho, la recerca ha estat un dels aspectes clau.
Sabent tot això, no és d’estranyar que els vins amb el segell Castell d’Encús siguin uns productes d’altíssima qualitat i molt especials. El seu catàleg de vins disposa de set productes diferents, quatre de blancs, tres de negres i un escumós ancestral. Un dels més únics és el Quest, un negre que ha estat fermentat exclusivament en els cups de pedra natural de la finca, fermentat en bóta i amb una criança d’un any i tres mesos. L’altra joia de la corona és el Taïka, on tot el procés de vinificació i fermentació s’ha fet d’una forma única i ancestral. Tota la gamma de vins, però, és de gran categoria ja que procedeix únicament de vinyes de la pròpia finca, 23 ha mimades curosament per a l’obtenció de bon raïm.
Les vinyes creixen sanes en uns sòls franc-calcaris, dotats de bona climatologia, amb exposició solar i envoltades de boscos. El seu raïm s’obté manualment i es recull en caixes de 10 quilograms. Després, es fermenta en tines de fusta o bé d’acer inoxidable i també en els trulls medievals.
L’aigua del pantà de Sant Antoni dóna vida a multitud de pobles del seu voltant: Talarn i la seva central hidroelèctrica, el poble de Santa Engràcia, que gaudeix d’unes vistes increïbles del que la gent de la zona anomenen “el llac” i també Rivert, una població plena d’aigua que brota de fonts i crea racons frescos i naturals, i que un dia va donar vida al seu molí.
La visita a la central hidroelèctrica de Talarn, al costat del pantà de Sant Antoni, és molt didàctica sobre com era la vida dels seus antics treballadors i de quins han estat els sotracs de l’ofici en relació, sobretot, amb l’empresa constructora, coneguda com La Canadenca. El nom oficial de la companyia era Riegos y Fuerza del Ebro i és més famosa per les hores en què no funcionà que per aquelles en què estigué en actiu. Això és perquè la vaga de La Canadenca de 1919 encara és avui una de les fites històriques més importants del moviment obrer català. La visita a la central és molt didàctica en relació amb aquell episodi però també gràfica pel que fa a la maquinària de l’època, els utensilis quotidians dels treballadors i, fins i tot, els seus objectes d’oci.
APUNT. L’exposició El Pallars il·lumina Catalunya, visitable a l’espai de la central hidroelèctrica, commemora els cent anys d’història d’aquestes instal·lacions a la comarca del Pallars Jussà.
El poble de Talarn havia estat una vila closa que s’estenia a l’abric del castell i que va arribar a ser una ciutat molt important, ja que acollia les principals famílies pallareses i es va convertir en capital de la comarca. D’aquest passat esplendorós, en resten encara algunes torres com la de Soldevila, la de Caps i la de la Presó, on encara són visibles les restes del castell. Un passeig pel centre també descobreix algunes cases senyorials de l’època moderna, evidents pels escuts nobiliaris a les portes. D’entre els elements que resten de l’antiga vila closa també val a destacar els antics portals que hi donaven entrada, com el de la pujada al castell.
El millor lloc on menjar a Talarn és Casa Lola, on es fa cuina típica pallaresa, amb embotits de la zona com la girella, arrossos de muntanya o guisats de caça. També hi ha apartaments per poder-hi passar la nit.
Santa Engràcia sembla, des de la distància, una filera de cases que fan equilibris damunt una cresta rosta i rocosa, gairebé com un vaixell de pedra enmig d’un paisatge muntanyós. Al capdamunt de tot, s’hi veuen les restes del castell de Santa Engràcia, que donà origen al poblet amb el mateix nom. Cap a la meitat del pendent, es dibuixa clarament la part anterior de l’església i el perfil d’algunes cases. Ja al poble, una visita a l’església i a les restes del castell, a part de regalar-te una panoràmica increïble de la zona, et mostrarà les Petjades del Diable esculpides a la roca del terra, de camí al castell. La llegenda diu que es van formar quan el mateix dimoni passejava sobre la roca encara tova, durant la seva formació fa milers de milions d’anys.
Tot i ser un poble petit, Santa Engràcia compta amb dos cases rurals. Una de més familiar i acollidora, Casa Mauri, i una altra de més luxosa amb unes vistes espectaculars de la zona, Casa Guilla o Fox House.
Rivert és, sens dubte, un lloc que sorprèn. Sobretot si recorres els seus carrers a l’atzar, descobrint una petita joia a cada racó: cases encantadores, portals de l’antiga vila closa o les fonts que poblen tota la xarxa de carrers. L’entrada al poble es fa per Lo Barri i travessant el barranc de Palomera per damunt d’un petit pont. Així s’arriba al barri principal, on hi ha l’antiga església parroquial, el cementiri i, a dalt de tot, l’ermita de la Mare de Déu. Del castell no en queda res visible. I si en comptes de pujar a l’ermita, segueixes els carrers costa avall, descobriràs el molí de Rivert i un espai d’aigua amb un salt espectacular, acollidor i molt fresc. Per tots aquests elements junts, Rivert és considerat un dels pobles més bonics de Catalunya.
A Rivert hi ha quatre fonts, entre elles la d’Amunt, i també hi ha una gran bassa central d’aigua al mig de la vila
Val la pena aprofitar l’estada a la zona per visitar el pantà de Sant Antoni, preferiblement en l’època en què està més ple, durant la primavera i l’estiu. S’hi pot accedir des de la carretera C-13, que fa cap a la presa i ofereix unes vistes esplèndides del conjunt del llac. També s’hi pot accedir per la banda dreta i arribar al mirador des del qual es veu la seva totalitat, la superfície d’aigua dolça més gran de Catalunya. Ja sigui des del marge dret o l’esquerre, es pot accedir a l’aigua per banyar-s’hi o llogar-hi caiacs o patinets. Les vistes més espectaculars del pantà tenen lloc a primera hora durant l’alba i a última, quan es pon el sol i crea reflexos daurats en l’aigua.
Ubicat al mateix marge dret del pantà hi ha El Xiringuito, un bar restaurant que també ofereix lloguer de caiacs en temporada d’estiu per descobrir el llac en tota la seva extensió.
Si vols aconseguir aquest fantàstic lot de productes de Celler Castell d'Encús, hauràs de fer dues coses. La primera, clicar al botó de compartir a través de Facebook. En segon lloc, fer un comentari a l'espai de comentaris que veuràs a sota.
Més fàcil impossible!
Teniu temps per participar fins al proper divendres 23 de febrer. Estigueu atents a les nostres xarxes socials!
Vols gaudir de totes les Experiències Rurals? Només caldrà que entris a la web d'Experiència Rural de SEGRE.
Allà podràs veure tots els capítols, aprendre i conèixer els millors productes de casa nostra i participar i emportar-te un grapat de premis!
Edita: Diari SEGRE S.L.U.
Una producció d'InfoLleida
Coordinació editorial: Vidal Vidal
Text i imatges: Laura Valls
Producció: Maria Terré i Àngels Escolà
Maquetació i programació interactiva: Departament Digital de Segre
Amb el patrocini de
Departament digital de SEGRE