Modernisme rural i licor de nous

Capítol 8

Patrocina

Modernisme rural i licor de nous

Vidal Vidal


La part superior de la Conca de Dalt és formada per un conjunt de poblets que encerclen la vila de la Pobla de Segur. Els situats al marge esquerre de la Noguera Pallaresa s’integren en l’extens municipi que porta justament el nom de Conca de Dalt. La majoria estan força endreçats i disposen d’algun servei turístic com ara restaurants o cases de pagès, a fi d’atendre uns visitants de moment no gaire nombrosos però que saben on van, perquè aquella franja de terreny aspre als vessants del majestuós Roc de Pessonada, tot el dia vermell però que es posa incandescent a l’hora de la posta, per l’efecte frontal dels raigs del sol declinant, conforma un atractiu racó que conjumina natura viva i paisatge agrest però d’una bellesa serena, amb el pintoresquisme prou ben preservat dels nuclis habitats, alguns dels quals enlairats i amb panoràmiques extraordinàries, com ara Claverol o Pessonada. L’escriptor Pep Coll, nascut i encara amb residència temporal en aquesta darrera població, ha reflectit en novel·les i reculls de llegendes tot un món que es resisteix a desaparèixer.


A baix a la Pobla, val la pena recórrer el nucli antic de la vila, entorn de la popular plaça de l’Arbre, i acostar-se fins al conjunt de casa Mauri, seu de l’actual ajuntament, amb l’annex del vell molí de l’oli, amb una escultura de Josep Llimona a la façana, considerat una mostra d’un gran interès arquitectònic de l’anomenat modernisme rural, visible també en la decoració a base de rajoletes en parets i en alguns interiors. També al centre de la Pobla, convé visitar la botiga i obrador de Licors Portet, on s’elabora la coneguda Ratafia dels Raiers. A part de poder veure-hi les instal·lacions i diversos estris o recipients per destil·lar aquest apreciat licor de nous, hi poden ser adquirides algunes ampolles d’un producte reiteradament premiat en certàmens internacionals, així com d’altres beuratges alcohòlics fets també a la casa.


Uns pocs quilòmetres amunt per la carretera de Sort, l’espectacular congost de Collegats oculta entre els seus replecs la meravella de l’Argenteria, un retaule d’aigua o gel, roca i molsa, cantat pel poeta Verdaguer i que sembla dissenyat per l’arquitecte Gaudí.

Licors Portet

La fàbrica de Licors Portet va ser fundada el 1884 i fa gairebé 70 anys que és dirigida sota
el cognom Portet, des que Joan Portet va comprar el negoci als antics propietaris
els germans Ribera. El mateix Joan va crear la Ratafia dels Raiers, el producte estrella de la casa.
Les portes de la fàbrica Licors Portet han obert 125 anys de bat a bat. Als seus inicis, el local estava situat al costat de la font de Pou de la Pobla de Segur, on s’elaboraven licors a granel. Anys més tard, es va obrir un local per a la venda del producte, a l’actual avinguda de Sant Miquel del Pui, on encara avui es fabrica el licor, que ara es comercialitza en ampolles.


L’empresa la van fundar els tres germans Ribera, però 65 anys més tard la fàbrica donava la benvinguda a un nou treballador, un de tan emprenedor que va acabar adquirint el negoci tres anys després de començar-hi a treballar. Més tard també va comprar l’immoble. Des de llavors, la família Portet és la que s’ha dedicat a la continuació d’aquests licors dels Pirineus, fent una aposta clara per les matèries primeres de proximitat.

El licor estrella de la casa, la Ratafia dels Raiers, té també una història dilatada, ja que la va crear el primer Portet de la fàbrica, aconseguint una recepta que encara encapçala la llista de vendes. La Ratafia dels Raiers ha estat reconeguda en multitud d’ocasions i ha rebut diferents premis al llarg dels anys. Es tracta d’un licor tradicional dels Pirineus que cada casa elaborava segons la seva pròpia recepta, guardada amb molt de zel i que Joan Portet va saber comercialitzar. S’aconsegueix a partir de la maceració de nous tendres de la zona i la destil·lació d’un total de 22 plantes aromàtiques, arrels i espècies


A part d’aquest licor tradicional de la zona, la marca treballa amb altres ingredients, com els fruits del bosc, les nous tendres, les fruites del cassís o groselles negres i, fins i tot, ingredients tan peculiars com els ceps. Així, el catàleg de Licors Portet és molt extens, amb 7 productes principals i diferents edicions especials i col·laboracions amb diferents productors de la província de Lleida. La filosofia de l’Àngel, el fill del Joan Portet, és la de fer xarxa entre els diferents productors locals per tal de fomentar la matèria primera de la zona per sobre de qualsevol altra. Tot i això, admet que hi ha ingredients que és indispensable aconseguir-los de més lluny, ja que no es produeixen ni tan sols a Catalunya, com és el cas del sucre.


La botiga, situada al carrer Sant Miquel de Pui de la Pobla, és molt més que l’espai on s’elaboren i venen els licors de la casa. També és un lloc on aprendre sobre la història dels licors tradicionals pirinencs. S’hi conserven estris i recipients antics que han estat restaurats i es poden admirar de ben a prop, amb les corresponents explicacions. Licors Portet ofereix tant visites guiades per veure com es fa el licor, com també xerrades sobre la història i els processos d’elaboració i tallers d’elaboració de ratafia. A més, la casa també elabora licors personalitzats i ampolles commemoratives.

Apunts • La Ratafia dels Raiers s’elabora seguint la mateixa recepta que el padrí Joan va crear arran de la prohibició de la venda de licors a granel

 • Un dels valors de Licors Portet és prioritzar el producte local com les plantes aromàtiques i les fruites produïdes al Pallars

 • A banda de la tradicional ratafia, la casa Portet elabora altres licors molt especials com el de ceps o el de fruites del bosc

 • Contacte

  Licors Portet
  Sant Miquel de Pui, 4,
  La Pobla de Segur, 25500, Lleida, Catalunya
  Tlf.: 973 680 132
  info@licorsportet.cat
  www.licorsportet.cat


  La ruta

  Aquesta escapada recorre els paratges naturals de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, formacions increïbles del congost de Collegats com l’Argenteria, pobles com el Pont del Claverol i Claverol i també Pessonada i Aramunt Vell, aquest últim totalment despoblat. A més, fa un repàs a l’arquitectura modernista amb una visita guiada per descobrir la Pobla de Segur.


  • Congost de Collegats.
  • La Pobla de Segur. Conjunt Modernista Casa Mauri
  • Claverol. L’origen dels raiers
  • Reserva Nacional de caça Boumort.
  • Pessonada i Aramunt Vell. Poble abandonat d’Aramunt Vell

  [1] Congost de Collegats  Collegats, amb la famosa Argenteria, és un lloc d’inspiració. Es diu que el mateix Gaudí va basar-se en les formes de l’Argenteria, una de les parets del congost, per al disseny de la façana de la Pedrera. Es tracta d’un indret no gaire gran però amb una formació peculiar de la roca, que deixa pas a la flora i també a l’aigua, creant figures de gel sorprenents en l’època de fred. Els 5 quilòmetres de llarg del congost, a més, són d’una naturalesa admirable. A més, des que es va construir el túnel anomenat de l’Argenteria, l’antiga carretera que vorejava la muntanya és ara un lloc perfecte per passejar. El riu Noguera Pallaresa, el culpable de la formació del congost, es pot recórrer des de l’aigua per a una vista encara millor del paisatge.  [2] La Pobla de Segur

  Conjunt Modernista Casa Mauri


  L’antic palauet que Ramon Mauri utilitzava a principis del segle XX per estiuejar és avui un dels principals atractius de la Pobla de Segur. El conjunt modernista Casa Mauri és la construcció que el mestre d’obres Mauri va dur a terme l’any 1889, quan va tornar al poble després d’haver marxat anys enrere a fer fortuna a Madrid. La construcció va servir perquè molta gent de la Pobla tingués feina en una època difícil i s’explica que el principal motiu de la construcció del conjunt va ser precisament la d’ajudar econòmicament els veïns del poble. S’explica, fins i tot, que pagava als treballadors molt més del que era habitual a l’època per cada jornal. Ara, es pot visitar el conjunt modernista i també el Molí d’Oli de Sant Josep, on es conserva la maquinària original.


  La parada a la Pobla de Segur es pot complementar dinant al Restaurant La Cuineta, on es recomana demanar el menú del Tren dels Llacs, o bé comprant alguna de les delícies artesanes de la pastisseria Postres de Músic


  [3] Claverol

  L’origen dels raiers


  El Pont del Claverol i Claverol són dos municipis de la Conca de Dalt estretament relacionats amb l’ofici dels raiers. El seu propi nom prové del verb clavar, és a dir, construir els rais. La feina es duia a terme al Pont del Claverol, per on passa el riu Noguera Pallaresa. En aquella època el nom de Claverol feia referència als dos actuals municipis i el Pont del Claverol era tan sols el barri vora el pont de fusta que creuava el riu. El pont actual és una construcció més recent, del segle XX, però a banda d’això ambdós poblets encara conserven edificis antics de pedra com les restes del Castell de Claverol, ja restaurades. Un dels carrers més antics del Pont del Claverol va desaparèixer el 1937 a causa d’una riuada.


  Per provar els caragols de la zona cal visitar El Racó del Pont, a baix tocant del riu. Cal Portalé, a dalt a Claverol, amb magnífiques vistes a tota la conca, també ofereix productes locals de màxima qualitat. I per dormir, es pot anar a les residències de turisme rural Casa Churchill o al mateix Cal Portalé.

  [4] Reserva de Boumort

  Molí de Rivert


  Si es tracta de l’observació d’animals salvatges, la Reserva Nacional de Caça de Boumort és el lloc perfecte. Ja sigui a través dels guardes de la Reserva, d’empreses privades que s’hi dediquen o pel teu compte amb un 4x4 i per camins oberts al trànsit, tens la gran oportunitat de refugiar- te en un hide i veure o fotografiar fins a 4 espècies de rapinyaires juntes, una cosa insòlita a tot Europa: aufranys, voltors comuns, voltors negres i trencalossos. A més, com que els guardes reparteixen menjar per tota una esplanada, també és fàcil observar- hi cabirols i guineus. En tota la reserva, però, hi ha molts més animals, com cérvols, isards, porcs senglars o llebres.


  La reserva de Boumort és molt valorada entre els fotògrafs professionals de fauna salvatge ja que és un dels pocs llocs d’Europa on es poden observar quatre espècies de rapinyaires juntes.


  [5] Pessonada i Aramunt Vell

  Poble abandonat d'Aramunt Vell


  Per als amants dels llocs abandonats, Aramunt Vell és un racó apassionant. La història explica que els habitants del poble no van anar gaire lluny, només al poble del costat: Aramunt. Van abandonar el poble, deixant-ho tot enrere perquè era massa costerut, gens pràctic i mal comunicat. Ara, l’estampa és increïble ja que se’n conserven els carrers, la plaça, l’església, el cementiri i encara s’hi pot passejar. Pessonada, en canvi, és un lloc interessant per les vistes a la reserva de Boumort i, per tant, als voltors. Del poble surt un camí de senderisme que permet la volta al Roc de Pessonada, que protegeix els camps d’ametllers, olivers i cereals de la Conca de Dalt.


  L’escriptor Pep Coll és fill de Pessonada, on encara té una segona residència. En diverses novel·les ha recreat llegendes i creat històries de ficció ambientades en aquests paratges aspres però rics en mites i tradicions populars


  Concurs

  Vols aconseguir aquest fantàstic de Licors Portet?

  • Ratafia dels Raiers 70 cl.
  • Ratafia de l’Aplec del Caragol 70 cl.
  • Licor de Cassis dera Val 70 cl.
  • Licor de Taronja Portet 1883 35 cl.
  • Licor Fruits del Bosc Els Fallaires 20 cl.

  Com aconseguir-lo?

  Hi ha una secció de l'Experiència Rural en la versió de paper del suplement Lectura que no apareix ni al programa de televisió ni a l'edició digital que estàs mirant. Si la trobes, envia'ns un correu a cercle@segre.com i dis-nos quina és. I, automàticament, entraràs al sorteig d'aquest lot tant espectacular! A més, si vols, fes-nos un comentari a través del gadget de la dreta (sense dir la resposta!), diguent-nos com ho has trobat.


  Vols una pista? Si ets subscriptor digital, et deixem l'enllaç a l' eSegre, on podras recuperar tots els suplements Lectura i buscar la resposta


  Teniu temps per participar fins al proper divendres 2 de març. Estigueu atents a les nostres xarxes socials!

  Més Experiències


  Vols gaudir de totes les Experiències Rurals? Només caldrà que entris a la web d'Experiència Rural de SEGRE.

  Allà podràs veure tots els capítols, aprendre i conèixer els millors productes de casa nostra i participar i emportar-te un grapat de premis!

  Crèdits


  Edita: Diari SEGRE S.L.U.

  Una producció d'InfoLleida

  Coordinació editorial: Vidal Vidal

  Text i imatges: Laura Valls

  Producció: Maria Terré i Àngels Escolà

  Maquetació i programació interactiva: Departament Digital de Segre  Amb el patrocini de