Sabor de nostàlgia

Capítol 9

Patrocina

Sabor de nostàlgia

Vidal Vidal


La comarca del Pallars Jussà està formada per tres conques i les valls de paisatge més pròpiament pirinenc, confrontades amb l’Alta Ribagorça i el Sobirà, com són la Vall Fosca i la de Manyanet. Les conques sud-pallareses són la de Tremp, la de Dalt i la Dellà.


La conca de Dalt fa una mena de cubeta entorn de la Pobla de Segur, localitat de tradició turística i comercial, que s’ha beneficiat de la circumstància de ser l’estació termini del ferrocarril que hi puja des de Lleida, passant per Balaguer i travessant les serres del Mont-roig i el Montsec. Es tracta d’una línia fèrria de caràcter panoràmic, preservada de forma gairebé heroica i reformada fa pocs anys per la Generalitat, que la gestiona avui dia a través de la companyia pública FGC. L’aprofitament turístic d’un trajecte ferroviari tan interessant ha propiciat, entre altres iniciatives, l’exitós projecte del Tren dels Llacs, servit per material històric.


Val a dir que el transport ferroviari va comportar, a partir de mitjan segle XX, el final d’un altre sistema de comunicació tan característic de la zona com els rais, tramades de troncs que davallaven per la Noguera Pallaresa fins a la ciutat de Lleida o més avall, arribant al mar. L’Espai Raier vora l’estació de tren de la Pobla rememora aquell ofici perdut però no pas oblidat. També allà mateix a tocar es pot visitar l’obrador on s’elaboren i es poden degustar in situ, així com adquirir, les excel·lents cerveses artesanals CTretze.


Un altre escenari de la memòria és el molt recomanable conjunt de botigues museu a la vila de Salàs, que recreen el comerç de fa unes quantes dècades i suposen un suggestiu exercici de nostàlgia.

Cerveses CTretze

CTretze ja no és només el nom d’una carretera que ha cosit de fa temps la Pobla de Segur,
ara és també el nom de la cervesa dels Pirineus, elaborada a un bar obrador situat a peu
de carretera i que també ofereix activitats culturals com concerts.
Cervesa i joventut ja solen anar relacionats, però en aquest cas era estan més lligats que mai. CTretze Pirineus pren el nom de la carretera on està ubicada la seva fàbrica, una carretera que ha estat històricament l’encarregada de teixir les comunicacions entre el Segrià i el Pallars Sobirà. El projecte és el somni d’uns joves emprenedors que tenen la il·lusió de tornar l’esforç de l’artesania al món de la cervesa. I és aquesta unió entre allò vell –oficis i carreteres– i allò nou –brewpubs i altres anglicismes– el que fa tan especial aquesta nova fàbrica cervesera.


Com a bons admiradors dels antics artesans, aquests joves emprenedors són, com aquells, conscients de la importància que s’ha de donar als recursos dels quals disposes: com l’aigua del Pirineu. Tenir una aigua bona, assegura el soci de l’empresa Joel Bastida, és un element diferenciador de les cerveses amb segell CTretze. I és que un dels punts importants de la filosofia del projecte és diferenciar-se d’altres cerveses que ja existeixen i crear gustos nous, assumint així el gran repte que suposa acostumar el paladar dels consumidors a l’autèntic plaer dels ingredients originals de la cervesa.

L’objectiu del projecte és donar a conèixer el territori del Pallars Jussà a través de la cervesa i buscant augmentar el potencial d’aquesta zona de muntanya. A més, volen que les seves receptes es converteixin en un referent a nivell català d’autoexigència i singularitat.


Els seus productes estàndard són la cervesa Solana, una rossa d’estil pale ale; l’Obaga, una torrada estil brown ale; i una altra rossa estil summer ale. A partir de la sortida al mercat d’aquests tres productes, els mestres cervesers de CTretze es van animar a crear d’altres modalitats més atrevides i poc usuals com la Mr. Owl i també edicions especials com Neipallars o la cervesa de Falles. A més, a la cerveseria també es poden tastar creacions efímeres acabades de sortir de l’obrador i que es tiren directament del barril, sense embotellar.


I si durant el dia la fàbrica és bàsicament un lloc on començar ben d’hora a elaborar cervesa, a la nit es transforma en una sala de concerts que acull artistes de tot Catalunya creant un ambient autènticament festiu i cerveser. Al mateix temps, les parets de la fàbrica s’omplen de creacions artístiques per tal de promocionar l’art local i convertir-se en un referent cultural a la zona. A més, com molts d’altres obradors artesans, CTretze Pirineus també obre les portes per tal de donar a conèixer la feina de l’elaboració de la cervesa a qualsevol que hi tingui interès. Però a part de tot això, les portes obren com a cerveseria cada dia a mig matí.

Apunts • La cerveseria de CTretze està concebuda a l’estil brewpub, on es poden tastar cerveses acabades d’elaborar
 • L’única manera de conèixer la marca no és anar-hi a fer una cervesa sinó que també ofereixen visites guiades a l’obrador que acaben amb un petit tast
 • L’elaboració de la cervesa és totalment artesana i amb matèries primeres preferentment de la zona del Pallars
 • Un dels objectius de la casa CTretze és el de posar en valor les comarques de muntanya a través d’un projecte jove i inspirador
 • La fàbrica exposa quadres a les parets per tal de promoure les obres dels artistes locals

 • Contacte

  Cerveses CTretze
  Avinguda de l’Estació, 38
  La Pobla de Segur, 25500, Lleida, Catalunya
  Tlf.: 973 68 12 34
  ctretze@ctretze.cat
  www.ctretze.cat


  La ruta

  És el moment de fer un repàs actiu a la història del Pallars. De conèixer l’economia dels seus avantpassats, els transports que van aparèixer anys més tard, els pobles en què vivien i els productes i espais que per a ells eren tan quotidians. És la ruta del Tren dels Llacs, un viatge al passat que recorre l’ofici dels raiers i també els antics espais d’oci i de comerç.


  • Tren dels llacs.
  • La Pobla de Segur. Espai Raier
  • Sant Joan de Vinyafrescal. Església romànica de Sant Joan de Vinyafrescal
  • Salàs de Pallars. Traçat medieval de Salàs de Pallars
  • Salàs de Pallars. Botigues museu

  [1] Tren dels llacs  No hi pot haver una manera millor de començar una experiència turística que la de fer-ho en un tren turístic: el Tren dels Llacs. En realitat aquest és un nom totalment modernitzat, ja que el viatger s’acomoda en unes locomotores anomenades ie-ie, les locomotores dièsel dels models 10817 i 10820, concretament en cotxes d’època de la sèrie 6000 remolcats. Aquest transport inclou, fins i tot, un cotxe cafeteria amb excel·lents panoràmiques vies enllà. El viatge pot començar des de Lleida o des de Balaguer i sempre finalitza el trajecte a la Pobla de Segur, on esperen els turistes un seguit de personal ambientat que fa que et posis encara més en el paper d’una pel·lícula d’època.


  APUNT. La línia fèrria Lleida-Pobla de Segur és una ruta històrica inaugurada el 3 de febrer del 1924 i que originalment volia unir Lleida amb la localitat de Saint Girons, a França. Actualment té disset estacions.


  [2] La Pobla de Segur

  Espai Raier


  Aquí la pel·lícula seria adient fer-la en stop-motion, amb l’ajuda dels petits ninots fets amb escuradents i taps de suro que et donen la benvinguda a l’Espai Raier. Gràcies a ells, pots fer-te una idea de tot el procés, de principi a fi, de construir un rai; de la duresa d’un ofici que obligava els raiers a viure entre rius i boscos, talant fusta i manejant-la, carregant-la; i, sobretot, a considerar l’aigua el teu camí d’anada i els boscos el de tornada. L’espai compta amb material de l’època, fotografies i documentació sobre uns treballadors que és possible, fins i tot, que tinguessin entre les seves mans les bigues de fusta de casa teva o de la teva àvia.


  L’Espai Raier està situat molt a prop de l’estació de tren encara que no és visible des de la parada. Cal caminar uns cent metres per tal d’arribar a les seves portes


  [3] Sant Joan de Vinyafrescal

  Església romànica de Sant Joan de Vinyafrescal


  Al sud de la Pobla de Segur hi ha Sant Joan de Vinyafrescal. L’església d’origen romànic, tot i que molt remodelada al llarg del temps, manté el seu encant. I és que, com diuen en castellà, “quien tuvo retuvo”. La petita construcció, d’una sola nau i amb la porta principal mirant l’oest, data del segle XI, o almenys la capçalera sembla d’aquesta època. La resta del poble també manté el mateix encant que l’edifici religiós: construccions de pedra i panoràmiques de les muntanyes al voltant del pantà de Sant Antoni. A l’extrem nord de la població, encara s’hi aguanta un antic arc de pedra d’obra popular. Una altra obra interessant del poble la Casa Batlle originalment del segle XVII.


  L’entorn de Sant Joan de Vinyafrescal és ideal com a punt de partida per a rutes de BTT que descobreixen un marc natural incomparable

  [4] Salàs de Pallars

  Traçat medieval de Salàs de Pallars


  Salàs de Pallars té una peculiaritat: no ha ampliat el seu territori en els darrers cent anys, en cap sentit. El traçat del que era el pobla en l’època medieval segueix intacte, perfectament conservat. Són pocs els municipis de la comarca amb aquestes característiques, ja que molts han passat d’estar adherits a uns per estar-ho a uns altres, de ser la població principal a dependre d’un altre municipi i així constantment. És per això que al llarg dels seus carrers s’hi pot veure l’antic rentador; el carrer de les Eres on se celebrava la Fira de Salàs, una de les principals de tota la Península; els portals de la vila closa; i la plaça del forn vell.


  L’antiga i famosa Fira de Salàs es va recuperar el 2005 i, des de llavors, se celebra cada novembre per tal de recuperar i difondre les històries i llegendes al voltant del municipi.


  [5] Salàs de Pallars

  Botigues museu


  Gràcies a l’afició de Sisco Farràs de recórrer les botigues i mercats d’antiguitats, va néixer un projecte a Salàs de Pallars que només durant el 2016 ja va reunir 25 mil visitants, una barbaritat si tenim en compte que el municipi té només 300 habitants. El conjunt de les vuit botigues de Salàs té l’objectiu de realitzar una mirada diferent al passat, i fer-ho convidant un visitant actiu, que pot passejar-se per cada escenari. En aquest recorregut, doncs, es poden conèixer els espais i productes quotidians de diferents èpoques, al llarg de cent anys d’història. Així, es poden visitar una antiga farmàcia, una barberia, una merceria i perfumeria, un cafè, una impremta, un estanc, una botiga d’ultramarins & colonials, i també un quiosc.


  Les botigues museu de Salàs ofereixen també exposicions temporals amb diferents productes i cartells d’època i una escenografia digna de ser filmada i fotografiada


  Concurs

  Vols aconseguir aquest fantàstic lot de CTretze?

  Un lot de les dues varietats de cervesa la Solana i l’Obaga de la cervesa CTretze Pirineus que inclou:

  • 6 cerveses de 33 cl Solana
  • 6 cerveses de 33 cl Obaga
  • 1 ampolla de 75 cl Solana
  • 1 ampolla de 75 cl Obaga

  Com aconseguir-lo?

  Aquesta vegada t'ho posarem més fàcil. Només hauràs de contestar aquesta pregunta: Quines varietat de cervesa elaboren a CTretze?


  Pots respondre a través de quatre vies:


  Teniu temps per participar fins al proper divendres 9 de març.
  Estigueu atents a les nostres xarxes socials!  Més Experiències


  Vols gaudir de totes les Experiències Rurals? Només caldrà que entris a la web d'Experiència Rural de SEGRE.

  Allà podràs veure tots els capítols, aprendre i conèixer els millors productes de casa nostra i participar i emportar-te un grapat de premis!

  Crèdits


  Edita: Diari SEGRE S.L.U.

  Una producció d'InfoLleida

  Coordinació editorial: Vidal Vidal

  Text i imatges: Laura Valls

  Producció: Maria Terré i Àngels Escolà

  Maquetació i programació interactiva: Departament Digital de Segre  Amb el patrocini de